Uppdaterad 2020-02-21

Det är fortfarande ganska komplicerat att ladda en elbil om man inte har en Tesla och kan använda deras Superchargers. Det finns ett flertal alternativ att välja på; InCharge, Fortum Charge and Drive, Eon Drive, Grön Kontakt, Bee (för en tid sedan Clever) och Ionity är många av de laddningssystem som finns i Sverige. Det blir dessutom häpnadsväckande förvirrat mot bakgrund av att de fortsätter att köra med olika betalningstekniker och debiteringar. Ibland kostar det per kWh, ibland per minut och i vissa fall tas en fast kostnad per laddtillfälle ut. Den fasta prissättningen har dock numera fasats ut till förmån för kilowattimmepris eller minutpris nästan överallt. Endast E.ON vid betalning direkt i stationen med kreditkort erbjuder sessionspris, troligtvis för att laddstationerna inte är uppkopplade mot kreditkortsbolagen än.

Alla sätten att ta betalt har sina för- och nackdelar. Fastpriset gör det lätt att innan se vad sessionen kommer att kosta, minutpriset gör att elbilsägarna inte blockerar laddarna i onödan och kilowattimmepriset känns rättvist eftersom du får den mängd energi du betalar för. Den stora nackdelen med minutpris är att laddning på vintern blir avsevärt dyrare eftersom kalla batterier tar längre tid att ladda och att elen blir avsevärt dyrare om du har en billigare bil som inte kan ladda så fort. Bilen kommunicerar nämligen med laddaren och talar om hur stor strömstyrka den klarar av och du får naturligtvis inte mer än bilen klarar av att ta emot. Med kWh-pris är det mer rättframt och rättvist: du betalar för elen du laddar, ungefär som på en bensinmack där du betalar per liter bränsle.

Tesla Supercharger

Om vi börjar med Tesla, så tar de betalt per kWh, ca 2,5 kr/kWh. Är det en Supercharger i tätort under tider då det är mycket folk som laddar, sänker bilen automatiskt målprocenten till 80% för att försöka förmå folk att stanna vid 80% (upp till den nivån är laddningen snabbast). Detta går dock att höja manuellt igen till högre slutladdningsgrad, men som jag sagt tidigare, det är bara dumt att sitta och vänta vid en Supercharger efter man nått 80%. Jag laddar personligen aldrig högre på snabbladdare. Tesla tar också ut en trängselavgift på 4,4 kr/minut om man låter bilen sitta kvar för länge efter avslutad laddning om Superchargerstationen har mer än 50% beläggning. Detta för att stävja missbruk till följd av kilowattimmepris istället för tidstaxa.


Bild 1. Teslas Supercharger vid Cirkle K i Ulricehamn Bild: Electrified

Endast Teslor kan ju ladda där och man registrerar ett kreditkort i appen när man gör sin bil Supercharger-enabled och betalning sker sedan automatiskt (Plug & Charge). Laddaren har både CCS-kontakt (för Model 3) och den gamla Tesla-unika modifierade Typ2-DC (För Model X/S). Laddaren fungerar enligt Plug & Charge-principen och känner av vilken bil det är som laddar själv så det är bara att svänga in och stoppa i laddaren. Överlag tycker jag att lösningen att ta betalt per kWh är det mest logiska. Kombinerar man det med trängselavgift för att stå kvar vid färdigladdat och att den själv sänker målladdningsgraden har man en väldigt bra metod för att hålla laddare fria så mycket som möjligt.

Ionity

Ionity har nyligen bytt från en väldigt förmånlig fast taxa på 80 kr till ett väldigt högt kilowattimmepris. Ionity har alltså i ett slag gått från att vara mest till minst prisvärd. De biltillverkare som är med i Ionity-konsortiet erbjuder sina kunder abonnemang som ger en lägre taxa, men istället får man betala en abonnemangskostnad varje månad, vilket gör det ganska oförmånligt. Vid nybilsköp verkar det dock som att de ofta bjuder på denna kostnad den första tiden, men snart får man alltså betala en månadskostnad för att nyttja Ionity till rimliga kWh-priser. På Ionitys stationer finns endast den europeiska standarden CCS. Mitsubishi och Nissan med CHAdeMO kan med andra ord inte ladda där.

Det ska ska dock nämnas att Ionity är marknadens mest kraftfulla laddare (upp till 350 kW) och har en mycket hög installationskostnad som Ionity försöker ta igen. Med tanke på den kraftiga effekten så är ju Ionity egentligen riktat till de allra dyraste bilarna utmed de stora lederna. Det finns mycket mer prisvärda alternativ för bilar med lägre laddhastighet.


Bild 2. Ionitys prislista i Europa sedan januari 2020 för direktkunder, dvs. ej anslutna bilägare. Källa: Ionity

På Ionity kan man betala med blipp-färdigt bankkort, app eller RFID-bricka som man då skaffar i förväg. Appen har en QR-läsare som kan skanna en QR-kod på laddstolpen för att starta laddningen. Plug & Charge-lösningar uppges vara på gång via medlemsabbonemangen. Utan abonnemang betalar man dyraste taxan på 8,7 kr/kWh och är hänvisad till de tre första betalningslösningarna.

  • Mercedes – För Mercedes är priset 3,10 kr/kWh, dock kräver det att du har tjänsten Mercedes me Charge – ett medlemskap som är gratis första året (oklara priser efter det). Mercedes Me Charge ska enligt utsago snart också vara en Plug & Charge-lösning. Enligt Mercedes är målsättningen att ca 80% av alla publika laddoperatörer i EU ska vara anslutna och redan idag fungerar tjänsten på ca 60% av alla publika laddstolpar i Sverige. Priset per kWh ovan gäller bara för laddning på Ionitys laddstationer och varje operatör sätter sin egen taxa, så kallad roaming. Denna kan lätt bli väldigt dyr i analogi med mobilroaming. Mercedes uppger dock att de för närvarande förhandlar med andra aktörer om priser och man kan nog förvänta sig att roamingen blir billigare så småningom, genom EU-direktiv om inte annat.
  • Porsche – Porsche har flera anslutna operatörer och tar ut en årsavgift på 1799 SEK för att använda Porsche Charging Service. Årsavgiften för de första tre åren ingår i bilköpet. Utöver årsavgiften tar Porsche sedan ut ett kWh-pris som är beroende på typ av laddning och effekt. För 150-350 kW ligger prisspannet på 3,45-3,99 SEK/kWh (för full prislista se här).
  • Övriga Volkswagen – VW-ägare kommer genom den egna laddtjänsten WeCharge att kunna ”erhålla betydligt förmånligare priser”. Exakt vad det innebär är inte klart än och VWs hemsida bjuder inte på så mycket mer info för tillfället. På Volkswagens hemsida står det att de jobbar med att kunna erbjuda Plug & Charge, där laddstationen identifierar automatiskt vem du är så fort du börjar ladda. Systemet planeras att introduceras under 2020 och att expanderas gradvis genom en ISO-certifierad standard. Volkswagen är överlag väldigt aktiva inom utbyggnaden av laddinfrastrukturen, vilket jag tidigare rapporterat om.
  • Ford – Fords presschef säger till Ny Teknik att de ”arbetar med en annan prissättningsmodell för Ford-kunder, men att denna ännu är färdig och att priset kommer vara lägre än 0,79 euro/kWh”.
  • Hyundai/Kia – Hyundai/Kia ska enligt obekräftade uppgifter vara på gång med ett abonnemangsupplägg, men inget är klart. Som delägare i Ionity är det dock självklart att ett sådant snart dyker upp.
  • Övriga tillverkare – För ej medlemsanslutna kunder kostar laddningen 8,70 SEK/kWh (0,79 euro/kWh).

CircleK

CircleK har börjat lansera snabbladdare under eget varumärke utöver de co-lokaliserade Ionity- och Bee-laddarna. CircleK nyöppnade station i Flädie är de fyra första laddstolparna under eget märke; två snabbladdare med en effekt på 50 kW och två med en effekt på 150 kW. Betalningssättet är inte fastslaget ännu och Flädie-laddarna är därför fortfarande gratis!


Bild 3. CirkleK:s snabbladdare i Flädie, 2 st 50 kW och 2 st 150 kW. Bild: Plugshare

E.ON

E.ON har en rätt komplicerad prissättning som beror på om du är E.ON elhandelskund hemma, hur du betalar och vilken typ av laddning det rör sig om (se tabell 1). De har som de flesta andra operatörer en app (E.ON Drive), där du hittar laddstationer, startar laddningar och ser dina kvitton samt laddningshistorik. Du kan även starta laddning med ett laddkort direkt på laddstolpen eller med ett kreditkort direkt i stationen. Vid betalning med kort direkt i stationen får man ett sessionspris och inte kWh-pris. En session kostar för närvarande 95 SEK vid detta betalningsalternativ och kan således bli mycket prisvärt om man har stort batteri. Det är definitivt värt att välja att betala på hemsidan eller direkt i stationen med omsorg om man tänkt betala med kreditkort.


Tabell 1. E.ONs prislista är beroende av flera olika parametrar. Källa: E.ON

Bee

Bee använder RFID-laddbricka och har kontantkort och olika abonnemang där det är viktigt att räkna på hur mycket man faktiskt laddar per månad. För att komma under 3 kr/kWh med Bees abonnemang för 399 kr/mån behöver man ladda mer än 133 kWh i månaden. Vill man nå ner till det priset med det billigare abonnemanget krävs det att man laddar 198 kWh per månad. Bees kontantkort går att köpa i butik och är då laddat med 20 kWh för 150 kr, men man får 10 kWh extra om man registrerar kortet hos Bee. Utan registrering blir det 7,5 kr/kWh, svindyrt alltså. Köpt via, eller registrerat hos, Bee ligger priset på mer sansade 5 kr/kWh. Men fortfarande väldigt dyrt.

Snabbladdstationerna i Bees laddnätverk har upp till fyra olika laddmöjligheter:

  • Fastmonterad Typ 2 laddkabel där alla bilar med Typ 2 uttag kan ladda med en effekt på upp 43 kW (växelström)
  • Fastmonterad CHAdeMO laddkabel där alla bilar med CHAdeMO uttag kan ladda med en effekt på upp 50 kW (likström)
  • Fastmonterad CCS (Combined Charging System) laddkabel där alla bilar med CCS uttag kan ladda med en effekt på upp 50 kW (likström)
  • Typ 2 uttag där alla elbilar kan ladda med en effekt på upp 22 kW (växelström). Använder du detta uttag behöver du en egen kabel av Typ 1 eller Typ 2 för att kunna ladda.

Bild 4. En Bee snabbladdarstation. Bild: Bee

På snabbladdstationerna är det möjligt att ladda en bil på växelström samtidigt som en annan bil snabbladdar på likström. Det är dock inte möjligt att snabbladda två bilar med likström samtidigt. Destinationsladdaren finns oftast vid exempelvis köpcentra, nöjesparker eller trafikknutpunkter, där du parkerar under några timmar. Destinationsladdaren har en laddeffekt på 3,7-22 kW. På de flesta av Bees destinationsladdare behöver du en egen kabel av Typ 1 eller Typ 2 för att kunna ladda.

Fortum Charge & Drive

Fortum Charge & Drive använder sig av en RFID-bricka samt app som finns i App Store och Google Play för att hitta laddpunkter, starta laddningen samt betala för laddningen. Du kan även betala med sms. Genom samma app, kan du även se din laddhistorik, samt beställa en RFID-bricka för att verifiera dig vid laddplatsen. Priserna varierar något, men kan ses på deras laddkarta. Vanligt pris är ca 1-2,5 kr/kWh för 22 kW AC. För DC tar de ofta ett minutpris på 3 kronor, vilket kan bli riktigt dyrt så se upp.


Video 1. Snabbladdning vid Fortums ABB-laddare.

Fortum Charge & Drive har också Efacec-laddare, Tritium-laddare och Ensto-laddare (AC). Klicka på länkarna för en kort Youtube-video.

Så här laddar du med SMS på Fortum Charge & Drive:

  • Koppla laddningskabeln till bilen (och laddningsstation för semisnabb laddning)
  • Skicka ett SMS med texten «Start  mellanslag*laddningsnummer S* » till 72009. (Exempel: Start S123a)
  • Du hittar rätt laddningsnummer vid laddningsuttaget/laddningskabeln
  • För att avsluta laddningen, skicka ett SMS med texten «Stop mellanslag*laddningsnummerS* » till 72009. (Exempel: Stop S123a)
  • Du hittar rätt laddningsnummer vid laddningsuttaget/laddningskabeln

Kontakta Fortums laddsupport för att registrera en RFID-bricka som sedan skickas hem till dig helt kostnadsfritt. Till din RFID-bricka kopplar du konto- eller kreditkort för smidig betalning är du laddar din elbil på någon av våra laddningsstationer. Du kan även välja att betala med autogiro, e-faktura, kivra eller epost-faktura. Fortum Charge & Drive samarbetar också med EasyPark och finns integrerade på en del av EasyParks parkeringsplatser. Man väljer bara den parkeringkod som står på laddstolpen så får man ladda medan man parkerar. Det är dyrare parkering så man bör bara stå där så länge som man nyttjar laddaren.

InCharge

På InCharge varierar priset beroende på samarbetspartner. Kolla i appen var närmaste laddare finns och vad det kostar där. Vanligt pris är runt 3 kr/kWh och när du laddar med laddkort eller RFID-bricka betalar du i efterhand via faktura eller e-faktura. Om du registrerar ditt betalkort i InCharge-appen och använder appen för att starta och avsluta laddning så dras pengarna direkt. Jag har själv utvärderat InCharge-laddare, med blandad framgång. Prisvärt, men lite struligt utan RFid-bricka är mitt omdöme.


Bild 5. InCharges laddare på Backaplan i Göteborg. Bild från uppladdning.nu

Snabbladdstationerna har CHAdeMO, CCS och Typ2 (AC). Det går inte att ladda mer än en åt gången på snabbladdstationerna, men det finns ofta destinationsladdning bredvid med 11 kW Typ2 (AC) där man kan ladda om man har mer tid på sig.

Grön Kontakt

Grön kontakt har en kombinerad minut och kWh-taxa i Norge och man kan väl förvänta sig en liknande lösning i Sverige. Svenska priser verkar dock inte vara fastställda än, men de verkar vara åt det dyrare hållet i Norge. Grön Kontakt använder sig av RFID-brickor som man får beställa i förväg och man kan få månadens laddningar på en samlad faktura. Man kan välja att betala genom att registrera betalkort eller att få en e-postfaktura mot en avgift av 15 kronor.


Bild 6. Grön Kontakts laddare. Bild från Statkraft.se

Snabbladdarna har en effekt på 50 kW, och stationerna har alla både CHAdeMO, CCS och Typ 2-uttag (22 kW AC).

Lidl

Vill man spara pengar kan man ladda gratis 50 kW-snabbladdare på Lidl. Under 2019 öppnade lågpriskedjan Lidl fem nya butiker med stationer för gratis snabbladdning. Vid varje butik byggs två laddstationer där fyra bilar kan ladda samtidigt, meddelar företaget. De nya butikerna med snabbladdarna är belägna i Karlskoga, Norrköping, Sollentuna, Halmstad och Järfälla Barkarby.


Bild: Lidl

Elen kommer enligt Lidl från solceller på butikens tak eller solceller monterade på väderskydden till laddstationerna. Snabbladdarna har en effekt på 50 kW, och stationerna har alla både CHAdeMO, CCS och Typ 2-uttag.

E-ways

En aktör som börjat dyka upp på parkeringsplatser runt om i Sverige är E-ways som erbjuder låg effekt, men låga priser för laddning. En prisuppgift på 10kr per 1-fas 16A laddning eller 30 kr per 3-fas 32A laddning om man betalar med swish, har jag fått info om i kommentarsfältet. Har man deras eget kort som fakturerar per månad så kostar det 1,25kr/kWh. De har även nyligen liksom Fortum inlett samarbete med EasyPark så de lär dyka upp på fler platser inom kort.


Bild: Eways

Omslagsbild på RFid-brickor från den norska elbils-Youtubern Björn Nylands Facebook-sida.