Lite jag lärt mig om laddning så här långt:

1-fas Schuko-laddning (Schuko = Schutzkontakt = jordad stickpropp) 16A med Teslas medföljande mobila laddare. Då vanliga stickproppar inte är gjorda för en så långvarig hög belastning belastning så bör man dra ner strömstyrkan för att undvika varmgång. Är man osäker på hur väl designat och monterat uttaget är kan man få dra ner till 8-10A och med fördel känna på uttaget med handen efter ett tag. De flesta bilar går att kontrollera inifrån bilen vilken strömstyrka du vill ha genom att kontrollera ombordladdaren, men bara ett fåtal tillåter detta via appen (Teslas laddstyrka går inte att styra från appen). För de som har andra appar till andra bilmärken eller tredjepartsappar där det GÅR att styra strömstyrka från appen får gärna maila det till electrified@evsinfocus.com så lägger jag till det i blogginlägget sen.

Teslan drar automatiskt max 13A vid Schukoladdning, men går att ställa ner ytterligare. Det är en väldigt bra idé att istället installera en 3-fas laddbox (även om din nuvarande bil inte klarar 3-fas) med lastbalansering för att ge bättre brandsäkerhet och att undvika att spis, värmepump och billaddare drar från samma fas; det är nödvändigt för att kunna få ut optimal laddhastighet. Det finns också möjlighet att begränsa laddstyrkan från vissa boxar istället för via ombordladdaren. Smarta boxar och pris på dessa kommer jag att posta om i senare inlägg. 1-fas Schukoladdning ger 3kW vid 13A vilket gör att det krävs runt 20h för en standardladdning från nästan tomt på min Tesla Model S 70 kWh. Det är dock ovanligt att man drar ner batteriet så långt vid vardagsanvändning och en nattladdning på 10h ger ca 15-20 mil körning, så för att toppa upp efter dagens pendling räcker det faktiskt även om det inte är att rekommendera i längden.

Teslas mobila laddare kan man byta kontakt på, men Tesla slutade leverera mobil 3-fasladdare (röd kontakt på bilden nedan) i januari 2018. Numera följer endast Schuko (stickpropp) och blå industrikoppling för 16A 1-fas med (blå kontakt på bilden nedan). Max laddstyrka med Schuko är som sagt 13A (för att förhindra att 16A-säkringar går), medan den blå tillåter 16A. Gamla 3-faskontaktsdelen går inte att kombinera med nya mobilladdaren. Ingen av dessa har heller inbyggd jordfelsbrytare, men den nyare Teslavarianten har hårdvara och mjukvara som känner av och bryter vid värmeutveckling.

Ett alternativ är att köpa en juicebooster som fungerar både som mobil laddare och som laddbox (om man kopplar in den på 3-fas) eftersom den har ganska avancerad styrning av laddstyrkan och inbyggd AC och DC jordfelsbrytare. Det går att köpa Typ2-kontakt till den och den blir då den enda sladden du behöver ha både hemma och borta; rätt smart.

Då jag mest känner till Tesla mottar jag tacksamt bilder och beskrivningar av andra bilmärkens mobila laddare till electrified@evsinfocus.com så kompletterar jag bloggposten innan jag arkiverar den som laddskola.