Jag ställde i mitt förra inlägg om Kia frågan hur sjutton Kias marknadsavdelning kunde underskatta efterfrågan på elbilar när det bara är att extrapolera försäljningskurvan. Svaret kan vara att de inte gjorde det. En mycket trovärdigare förklaring, ur mitt perspektiv, är att de inte VILL sälja elbilar innan årsskiftet eftersom de tjänar mer på fossilare och nästa års tillåtna koldioxidutsläpp för deras bilflotta baseras på hur mycket deras bilar släpper ut i år. Deras strategi skulle i så fall vara att sälja så många lukrativa fossiltörstiga SUVar som möjligt innan årsskiftet för att spara på sig ett lager elbilar som kan säljas efter årsskiftet. Det är i alla fall vad en artikel i mestmotor.se hävdar och jag är benägen att hålla med den analysen.

Carmakers have been crying wolf that demand for electric cars is not there, that customers don’t want to buy cleaner cars. The reality is that carmakers have been holding back sales of EVs in order to squeeze every last drop of petrol and diesel cars. 

https://www.transportenvironment.org/news/new-evidence-carmaker-holding-back-ev-sales-maximise-suv-fueled-profits

Bild från Mestmotor.se