Vår egen kära tillverkare Volvo har hoppat på elektrifieringståget, och en rad storslagna officiella uttalanden har lovat endast elektrifierade nya modeller från och med 2019. Detta inkluderar dock även 48-volts mildhybrider där elmotorn bara fungerar som hjälpmotor vid acceleration och tar tillvara energi genom bromskraftsåtervinning. Elmotorn kan med bara 48V inte driva bilen helt på el vid något tillfälle och ska inte förväxlas med riktiga fullhybrider (som t.ex. Toyota Prius) som jobbar vid lika höga spänningar som rena elbilar. Några enstaka undantag finns, t.ex. Continental jobbar på en 48V-hybrid-drivlina som ska kunna ge 90 km/h, men den är inte kommersiell ännu.

Nyttan av att överhuvudtaget göra en mildhybrid kan diskuteras, Volvo lovar 15% bränslebesparing, men tester visar på i princip obefintliga besparingar (1). I mina ögon är utvecklingsresurser för sådana modesta besparingar endast ett spel för galleriet (och EU). Volvo är en av de få biltillverkare som på senare år ökat sina CO2-utsläpp per bil (2).

En sänkt WLTP-förbrukning i genomsnitt hjälper Volvo PR-mässigt och hjälper till att möta de EU-direktiv om sänkta CO2-utsläpp som finns (3). Därmed gör det inget om besparingen bara uppnås i testbänk och inte i verklig körning. Överlag avråder jag från köp av alla former av hybrider när de nya rena elbilsplattformarna börjar komma tätare och tätare. De är det sämsta av två världar, enorm komplexitet med nästan 100 ggr fler rörliga delar än en ren elbil (över 2000 jämfört med ca 20)(4), regelbundet servicebehov för en förbränningsmotor man försöker undvika att använda och med en elbils prislapp i många fall. Andrahandsvärdet kan bli mycket dåligt för dessa parenteser i utvecklingen. En räckviddsförlängare ska inte alla ha varsin ombord att släpa runt på – den ska stå tätt vid vägarna i form av laddstolpar.

Desto intressantare är deras elbilssatsning där Polestar 2 är först ut som rena elbilen på plattformen. Den kommer snart att följas av XC40, men batteribrist kan mycket väl komma att plåga dem. LG levererar batterierna, men om det blir elbilsboom lär de inte vara de enda som vill ha fler batterier av LG så det kan mycket väl bli en flaskhals. Som jag tidigare skrivit om så överstiger efterfrågan på nya e208 förväntningarna och då PSA-gruppen också köper batterier från LG kommer som sagt fler knacka på dörren.

Själva bilen har de lyckats bra med verkar det som där den låga förbrukningen på 1,56 kWh/mil sticker ut. Det är nästan i paritet med Tesla model 3 och uppnås genom två permanentmagnetmotorer, en på vardera hjulaxeln. CMA-plattformen är konstruerad för att även kunna husera förbränningsmotorer vilket gör att man inte fullt ut kan utnyttja de designmöjligheter som eldrift erbjuder i form av innerytor och hjulaxelplacering mm, så designen ser väldigt konventionell ut. De kunde också skippat jättegrillen som ska trösta fossilvana bilköpare. 78 kWh vätskekylt batteri har de lyckats klämma in i alla fall vilket räcker långt med den låga förbrukningen (50 mil WLTP). Batteridegradering går ju bara att gissa, men med vätskekylning och LG-celler lär de klara sig minst lika bra som konkurrenterna. Vi får se vad XC40s sämre aerodynamik innebär för räckvidden om några veckor när mer data presenteras.

Ett genidrag av Volvo är att använda sig av Google Android till sitt infotainmentsystem. Det är alltså hela operativsystemet vi pratar om och inte en app för spegling av en androidtelefon. Det ska alltså att gå att ladda ner sina vanliga appar från Google Play direkt i bilen. Det kommer att ge en mycket stark position när möjligheten till uppkoppling och appar blir allt viktigare och från vad jag kan se så har de klar möjlighet att bli marknadsledande med den här approachen.

Systemet bygger på en fullintegration av Android Automotive, det vill säga operativsystemet Android anpassat för bilar. Android Automotive ska inte blandas ihop med Android Auto som är en applikation i mobiltelefoner för att spegla innehåll på en bils infotainmentskärm.

Teknikens värld

Prismässigt har Volvo annonserat att Polestar 2 ska gå att köpa från ca 450000 kr så småningom, men den första modellen som släpps kommer gå loss på 659900 kr med ett tillägg för Performancepaletet som dock inte kommer att påverka bilens motorprestanda utan endast innefatta bättre bromsar, mm.(5) Det är samma strategi som Tesla haft med Model 3 och är en klart ambitiös prisnivå om de lyckas gå ner mot 450k om inte alltför länge. Hur de ska prissätta XC40 i förhållande till Polestar 2 där hybriden XC40 T5 twin engine startar på 460000 just nu är frågan. Är den inte för långt över 460000 kommer den att sälja exceptionellt bra. Så bra att jag inte tror att Volvo kommer att kunna möta efterfrågan på mycket, mycket, länge.

Jag tippar därför på en högre prislapp (~550000?) för att balansera tillgång/efterfrågan om inte annat. Jag tror dock att Volvo kommer att bli en av de som bäst drar nytta av elbilstrenden om de bara säkrat batterileveranser i tillräckligt stor omfattning, eftersom de numera befinner sig i ett prissegment som bättre kan absorbera batterikostnaden initialt och eftersom de verkar ha gjort en energieffektiv bil med ett mycket starkt användarinterface.

1) https://www.dn.se/ekonomi/motor/nya-mildhybriden-inte-mycket-snalare-an-volvos-gamla-diesel/

2) https://www.di.se/hallbart-naringsliv/volvo-okade-utslappen-fran-nya-bilar-mest/

3) http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2019-0304_SV.html

4) https://www.forbes.com/sites/sap/2018/09/06/seven-reasons-why-the-internal-combustion-engine-is-a-dead-man-walking-updated/#5ff0a500603f