Man möter ofta personer som har räknat på en servett att det behövs flera nya kärnkraftsreaktorer för att klara elförsörjningen om alla skaffar elbilar. Dessa beräkningar bygger ofta felaktigt på att alla laddar från ett tomt batteri till max på fel tid av dygnet när belastningen på elnätet är högst. Genom att med smarta laddboxar styra laddningen till tider på dygnet när belastningen är låg kan man både utnyttja mycket lägre elpris (om man har skaffat timdebitering), samt lastbalansera samhällets elnät. Resultatet blir att elen räcker. Detta är i alla fall slutsatsen av en utredning av stora aktörer såsom Volvo, Göteborgs Energi, Vattenfall, ABB angående full elektrifiering av Göteborgs transportsystem.

”Om elnätet dimensioneras med en enhetsreserv och dessutom kompletteras med efterfrågeflexibilitet och möjlighet till snabb bortkoppling av viss last får det betraktas som att det finns mycket stor kapacitet i det befintliga nätet. Likaså är den inhemska elproduktionen i Sverige tillräcklig för att mata lokalnätet och tillgodose det tillkommande energi-och effektbehovet.”

Sammanfattningsvis:

1) Strömmen räcker
2) Nätet klarar det med mindre uppgraderingar
3) Lastbalansering vid laddning behövs.

Detta tar inte ens hänsyn till de insatser individen aktivt kan göra för att kompensera för sin nya bilrelaterade elförbrukning. Kan man göra besparingar kan man i många fall helt täcka sin elbils årsförbrukning utan problem och avlastar då nätet på dagarna och flyttar last till nätterna.

Jag har själv sänkt min elförbrukning från 20000 kWh/år för huset till 8000 kWh/år med konvertering till vattenburet, högeffektiv värmepump, lågenergivitvaror och smarta-hem-styrning. Därefter har jag installerat 6000 kWh/år solcellsanläggning. På årsnettobasis har jag alltså reducerat min elförbrukning med 90% sen 2010. Det täcker både min och grannarnas bilar. En elbil som går runt 1500 mil om året drar vid 2 kWh/mil (inkluderar laddförluster) 3000 kWh/år. Faktum är att vi p.g.a. utfasningen av energikrävande vitvaror och armaturer i Sverige frigjort väldigt mycket el redan. För de som fortfarande har direktverkande el och äger villa/radhus; sätt in en luft/luft-värmepump så har du omedelbart frigjort en årsförbrukning till bilen i de allra flesta fall. Nya luft/luft-pumpar är numera exceptionellt effektiva med SCOP på över 5 (jag snackar värmepumpar i kommande inlägg) och är inte alltför dyra att installera. Vid optimala förutsättningar är återbetalningstiden endast ett par år.

Länk till rapporten i pdf-format:

http://www.mynewsdesk.com/se/goteborg_energi/news/ny-rapport-goeteborg-kan-elektrifiera-alla-lokala-transporter-till-2030-312592

Nedladdningsbar i pdf-format: