I elbilen finns en ombordladdare för hemmaladdning. Detta är en likriktare som likriktar växelspänning för att ladda batteriet. Dessa kan klara 1-fas (Schuko eller CEE industriuttag som nämndes i Laddskola del I) eller 3-fas och 16A eller 32A beroende på bilens prisklass framförallt. 3-fas 16A ombordladdare är i mina ögon fullt tillräckligt. 16A trefas ger 11 kW laddstyrka; dividera batteriets kapacitet med laddstyrkan så får du ungefär det antal timmar som krävs för full laddning. Detta är en sanning med modifikation då laddhastighet sänks när laddmotståndet blir högt. Upp till 80% flyter det på fort och jag laddar själv mycket sällan över 80% då det är bäst för batteriet, går fortast och tillåter en högre regenerativ bromsning direkt från start (fullt batteri blockerar detta då strömmen inte har någonstans att ta vägen)

Bara de allra dyraste bilarna klarar 32A trefas, t.ex. Tesla Model S med dubbelladdare som tillval. Även t.ex. Audi E-Tron har det som tillval. 32A trefas ger 22 kW. Det är dock ganska onödigt då mycket få bostäder är uppsäkrade över 20A, vilket innebär att du bara kan utnyttja ca 16A ändå. Att säkra upp huset är inte så dyrt i engångskostnad (ca 1500 kr), men abonnemangsavgiften höjs kraftigt så det blir dyrt i längden. Det är också helt onödigt eftersom det räcker med som längst 3-5h laddning på natten till 80% ändå vid 16A. Det finns lite laddstationer här och där (ibland betal, ibland gratis fortfarande) som erbjuder 22 kW AC (som då kräver en ombordladdare som klarar det), men då är det lika bra att stanna vid en DC-snabbladdare (likströmsladdare) istället.

Något billigare bilar har 7.4 kW enfas som högsta laddstyrka för AC-laddning. Detta kan åstadkommas utan 32A säkring genom att man har en laddbox som kombinerar två av faserna i en trefaskoppling till enfas 32A. Exempel på bilar med 7.4 kW enfas som högsta laddstyrka är Kia, Hyundai och Nissan även om Kia och Hyundai ska komma med trefas i dagarna enligt media. Vissa bilar kommer med två 16A parallella 1-fas ombordladdare (t.ex. eGolf) och kan också ladda med trefasinkoppling utan att boxen transformerar till 32A genom att själv använda bara två av faserna. Volkswagen har annonserat att deras instegsvariant av id.3 ska få 7.4 kW enfasladdare medan de större batteristorlekarna ska få trefas. Detta kan dock komma att ändras innan bilarna börjar levereras till kund (första leveranserna Q2 2019).

Ombordladdaren förbikopplas vid snabbladdning. Likriktaren finns då i snabbladdarstationen istället och förbikopplingen sker automatiskt och kan trycka på ända upp till 350kW (Porsche). Då går laddningen fort; gör matematiken. I realiteten får man sällan dessa höga värden särskilt länge dock, bara alldeles i början av laddningen, men den totala tiden blir helt överkomlig ändå om man köper en modern elbil med vätskekylt batteri som klarar runt 100 kW laddstyrka (jag går igenom modeller snart). Tekniken är inte heller riktigt mogen för massimplementering av sådana våldsamma strömstyrkor som 350 kW. Det är batteriets kylsystem som i mångt och mycket avgör hur stor effekt bilen klarar. Det funkar dock utmärkt redan nu med 50-150kW som är det normala.

Kan jag ladda hemma? – Broschyr från elsäkerhetsverket