IONITY är ett öppet alternativ till Teslas superchargernätverk. Det är en joint venture mellan BMW, Daimler AG, Ford, och Volkswagenkoncernen. Nyligen rapporterades det att även Hyundai anslutit sig. Allt eftersom elektrifieringen tar fart och fler biltillverkare ansluter sig kommer Ionity-nätverket få de resurser det behöver för att så småningom kunna mäta sig med Teslas Superchargernätverk. Det är helt enkelt ett måste för de andra tillverkarna och att gå samman är enda sättet att hinna ikapp enligt mig.

Ionitys laddstationer är utrustade med den senaste generationen av ultrasnabba HPC-laddare som kan leverera upp till 350 kW. Än så länge har 140 laddstationer byggts i 14 europeiska länder. I Sverige finns nu sex IONITY-stationer totalt, varav fyra längs västkusten, en i Ytterån mellan Åre och Östersund och den senaste i Mantorp. Circle K, som är etableringspartner i Sverige, planerar för cirka 30 stationer med i snitt sex laddplatser med CCS-standard på varje station. Närmast i tur står Enköping, Örebro, Karlstad och Södertälje. Totalt planerar IONITY för 400 stationer i Europa till 2020.(1)

Ionity samarbetar med Cirkle K och under 2019/2020 kommer ca 25-30 av Cirkle Ks stationer utrustas med supersnabbladdare (350 kW) från IONITY och i snitt kommer de bygga sex supersnabbladdare per station. Cirkle Ks nätverk kommer att finnas ungefär var tolfte mil på de mest trafikerade sträckorna i Sverige. Cirkle K kommer också att erbjuda lite lägre laddstyrkor (50 KW och 150 kW) under eget märke. Först ut där är Flädie där Cirkle K öppnat 2 st 50 kW och 2 st 150 kW. Flädie är öppen och gratis än så länge så passa på! (2) Redan i slutet av 2019 räknar Circle K med att ha 120 snabbladdare, varav 75 supersnabbladdare, med grön el på cirka 50 stationer runt om i landet. Det kommer att göra Circle K till Sveriges största destination för snabbladdning. (3)

Ionity lider just nu av lite barnsjukdomar har jag hört av många Teslaägare (som kan ladda där om de har en relativt ny Tesla med CCS-kontakt). Det är tydligen stora problem med Ionityladdarna, inte bara på Tesla utan andra bilar också såsom Audi, Kia och Huyndai. Alltför många laddningar kräver att man ringer journumret. De svarar dock direkt och startar om laddningen utan knussel. Ionity debiterar 80 kr per laddtillfälle och inte per kWh, vilket tyvärr kommer att ge köer vid laddplatserna, tror jag, för att någon ska toppa upp max för att därmed kunna få bästa kWh-priset. Denna typ av debitering ger alltså upphov till att folk frångår den gyllene regeln att max gå till 80% (gärna ännu lägre ibland). Otroligt dumt upplägg som de garanterar kommer att ändra på när de får djupare insikt i hur elbilsägande funkar. Jag räknar dock med att inom 1-2 år är Ionity (tillsammans med Cirkle K) ett mycket vasst alternativ.

  1. https://via.tt.se/pressmeddelande/milstolpe-med-100-ionity-laddstationer?publisherId=1999265&releaseId=3257716
  2. http://www.mynewsdesk.com/se/circlek_sverige/pressreleases/circle-k-ska-bli-stoerst-i-sverige-paa-snabbladdning-lanserar-egna-laddare-2914835
  3. https://www.circlek.se/sv_SE/pg1334091874896/ci1334122158640/privat/drivmedel/super-snabbladdare.html