Apropå alla som plötsligt är vetenskapsmän själva när man vill diskutera miljö och klimat så vill jag klargöra lite saker (när de behöver en operation eller antibiotika litar de plötsligt på vetenskap igen). Jag har valt att inte prata så mycket om klimatet, eftersom det kräver att man kan värdera vetenskapliga publikationer. Det kräver förståelse för statistik och begrepp som korrelation och kausalitet. För att göra min poäng tydligare har jag därför valt att fokusera på effekter som kan ses med blotta ögat.

Jag har de senaste åren varit med och startat ett forskningslabb i Shanghai. När jag skulle åka dit första gången blev jag avrådd att åka dit på vintern p.g.a. luftkvaliteten. Nu blev det trots allt så att jag åkte dit i januari. När jag kom dit blev jag erbjuden en ansiktsmask med kolfilter att ha på mig utomhus. Ja, du läste rätt; det krävdes en gasmask för att vistas utomhus. Man kunde bara se några meter framför sig när man var ute och gick i staden. Kan mänskligheten med vår kollektiva intelligens verkligen inte åstadkomma bättre?

Nedan har jag bifogat två bilder av Shanghai. Den vänstra (A) är hur det det ser ut när den fossilberoende staden bränner mycket fossilt och den högra (B) är hur det skulle se ut i en helt elektrifierad stad endast beroende av icke-fossila energikällor. Den som skulle vilja bo i A kan ju sluta följa mig och ropa uppmuntrande ord till orangehåriga män, den som hellre vill bo i B, kan fortsätta följa mig för att få söka efter fakta, svar och potentiella lösningar.

För mig är valet B självklart och jag har redan gjort en intellektuell förflyttning till att försöka lösa de problem som uppstår på vägen dit istället för att ge upp och stanna i A.