Teknikens Värld och Mestmotor har kommit med ett ”scoop”, där man upptäckt att elbilsförsäljningen (mätt i antal leveranser) i Norge gått ner i oktober och i båda artiklarna spekuleras det att marknaden är mättad och att avskaffande av gratis bompassage, mm. har gjort att intresset för elbilar nu avtagit. Detta trots att det för de flesta bilar är årslånga köer; hur de får den logiken att gå ihop förstår jag inte. Artiklarna baseras på ett reportage i Tek.no där följande citat finns med:

När nästan 65 procent av de som köper helt ny bil i Norge nu väljer något annat än elbil är det oroväckande. Nya bensin- och dieselbilar kan bli kvar på vägarna i två decennier och låsa fast landet vid höga klimatutsläpp. (översättning)

Christina Bu – Generalsekreterare för Norsk Elbilforening via Tek.no

Samtidigt rapporteras att det är årslånga väntetider på leveranser av elbilar i Norge:

In Norway, potential buyers are advised that for orders received after 2 July 2018, delivery will not take place until the second half of 2020 due to demand having exceeded Hyundai’s expectations by far (we reported). Hyundai holds initial reservations of 20,000 units in Norway – they had estimated to sell 2,000 electric cars there in a year.

Nora Menthey in electrive.com

Detta går ju inte ihop förrän man beaktar att det är registreringar man tittar på, inte efterfrågan eller beställningar. Tittar man noggrannare på siffrorna ser man direkt att om man justerar för Teslas cykliska leveranser där sista kvartalsmånaden alltid ger en jättetopp (för att fixa kvartalsrapporten) och första kvartalsmånaden alltid visar en dipp, så är leveranserna oförändrade. I oktober registrerades 3742 elbilar mot septembers 6086. Av Tesla levererades 2762 i september mot 168 i oktober. Adderar du denna skillnad på 2594 Teslor till 3742 registrerade elbilar får du 6336 fordon, vilket skulle motsvara en ökning. Hela skillnaden beror alltså på cykliska Teslaleveranser och vart de väljer att skicka sina båtar med bilar just den månaden.

Mestmotors och Teknikens Världs scoop visade sig vara en nyhetsanka och bara en illustration av den kvartalsrapporthets Tesla arbetar under som börsnoterat företag.

Omslagsbild taget från artikeln i Teknikens Värld