Jag har tidigare pratat om Ionity och att de är en konkurrent till Teslas Supercharger-nätverk. Teslas nätverk är ju det mest utbyggda och är en enorm konkurrensfördel för Tesla. Jag köpte själv en Tesla bl.a. p.g.a. av tillgången till Superchargers (med fri laddning i mitt fall). Nu använder Ionity CCS2-standarden, vilken Tesla smart nog gick med i och därigenom i ett trollslag gav Teslaägare tillgång till ett ännu större laddnätverk.

Detta har på sätt och vis förbryllat mig lite eftersom det ger Tesla en ännu större konkurrensfördel och hur de tillverkare som äger Ionity ska förhålla sig till det har jag undrat över. IONITY är en joint venture skapat för den europeiska marknaden 2017 av BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company och Volkswagen Group med Porsche AG. Nyligen gick Hyundai Motor Group med och köpte in sig till en lika stor ägarandel. Det uttalade målet är att underlätta elektrifieringen i Europa och laddarna är inte märkesbundna utan alla som kan kommunicera med CCS2-protokollet kan ladda där.

Ionitys laddare klarar ju högre laddstyrkor än Tesla, 350 kW mot Teslas 250 kW, men Ionity är ju öppen även för Teslaägare, som sagt, och med Teslas stora batteri blir det väldigt billigt och snabbt att ladda med Ionity när en laddsession har ett fastpris på 80 kr. Detta kommer dock att ändras eftersom det är jättedumt att uppmuntra folk att stå kvar jättelänge och trycka in de sista procenten. Dessutom är Ionitys laddare i kraftigt numerärt underläge. Som exempel kan jag nämna Rygge i Norge som har 42 Tesla Superchargers och 6 Ionity (Figur 1, har varit där och räknat själv). Om dessutom Ionity uppmuntrar folk att stå kvar länge går ekvationen inte ihop.

Figur 1. Sex Ionity HPC-laddare och 42 Tesla Superchargers i Rygge, Norge. Jag var där och laddade sent på kvällen, därav de mörka och gryniga bilderna.

Dock har Ionity själva gått ut med att detta är ett introduktionspris som kommer att ändras. Frågan är bara till vad? E.ON har haft en liknande prissättning med en fast kostnad på 50 kr, men har nu gått över till ett mycket dyrare kWh-pris (4,95 kr/kWh med kreditkort, 4,5 kr/kWh med laddkort). Detta är marknadsmässiga priser där man kan tjäna pengar på elen. Teslas priser på 2,5 kr/kWh är subventionerade för att främja Teslaförsäljning, det går inte att tjäna pengar på så små avgifter med en så kostsam utbyggnad.

Kanske som en fingervisning dök det i Norge plötsligt upp mycket höga kWh-priser (Figur 2) på Ionity-laddarna. Efter kontakt med Ionitys PR-ansvarige, Paul Entwistle, konstaterar dock Recharge att det hela var ett misstag och att det var en ”standardinställning” som dök upp. Om man tänker ett steg längre så kan man ju fråga sig vilken en standardinställning på en sådan här laddare kan vara? I mina ögon borde de ju lekt med det faktiska pris de övervägt. Tittar man noga på uttalandet av Paul Entwistle nedanför, så ser man också att han skrivit att det var priser de inte skulle införa i nuläget. Man ser i Figur 2 också att det inte gäller för de med ”mobilitetskontrakt”.

Den här inställningen visade priser per kilowattimme som jag kan försäkra dig att vi inte inför i nuläget. Den här skärmen har konfigurerats om så de vanliga priserna är tillbaka. Vi ber om ursäkt för besväret…..Jag har kollat med de relevanta teamen på huvudkontoret och det verkar som att en standardinställning av misstag laddats upp till skärmen i samband med ett test av en av våra laddare i Greve.

Paul Entwistle – PR-ansvarig på Ionity via Recharge.

Figur 2. Skärmdump från Ionitys snabbladdare med kWh-priser. Källa: Recharge

Min gissning är att det kan vara äkta priser för att använda Ionitys laddare inom snar framtid för de som inte har ”mobilitetsabonnemang”. Det är ju dyra laddare och ska man inte stötta försäljningen av ett specifikt bilmärke (som Tesla gör) kan nog detta faktiskt anses som marknadsmässiga priser till en början när ”volymerna” är låga, med tanke på att E.ON på sina enklare 50 kW-laddare tar runt 5 kr. Med större ”volymer” och mer konkurrens kommer nog E.ON som oberoende aktör sänka sina priser så småningom, men Ionity kommer nog inte följa efter för ”oanslutna” kunder då deras affärsidé inte är att sälja el utan indirekt, precis som Tesla, att sälja bilar. Snabbladdning för ej anslutna kunder landar då på ca 8 kr/kWh och supersnabbladdning (upp till 350 kW) på 13 kr/kWh. Det är ju såklart fullkomligt horribla priser och väldigt få kommer att ladda till de här priserna annat än i absoluta nödfall. Det är dock troligtvis inte meningen heller utan laddarna är framförallt avsedda för de anslutna kunderna med ”mobiltetsabonnemang” som med största sannolikhet får priser i paritet med Teslas på ca 2,5 kr/kWh.

De som har mobilitetsabonnemang borde med detta resonemang i så fall i framtiden vara köpare av bilmodeller från de företag som är delägare i Ionity. Det skulle i så fall skapa en affärsmodell som liknar Teslas där man utestänger bilägare med bilar från andra tillverkare än de som är med och bygger ut Ionity-nätverket, från laddning genom prissättning. Priserna blir så höga att även om bilen kan kommunicera med laddaren blir det så dyrt att man endast överväger att nödladda några kWh där (skönt att ha det alternativet i nödfall i och för sig). När konkurrensen hårdnar om bilförsäljningen och om de traditionella biltillverkarna plötsligt finner sig slåss för sin överlevnad så lär de inte tveka att ta till sådan här taktik för att nå sina mål.

Om den spekulationen stämmer vet vi således var ägare till BMW, Mercedes, Ford, Porsche, Skoda, Volkswagen, Seat, Audi och Hyundai ska ladda riktigt snabbt i framtiden. Då återstår frågan; var ska Volvo-ägare ladda?

Bildkälla omslagsbild: Volkswagen