Här är en artikel i DN (tyvärr låst) som uppmärksammar samma fenomen som jag tidigare beskrivit, att drivmedelskunderna kommer att sina för mackarna som istället borde satsa på snabbladdare. Jag beskrev även att CirkleK låg bättre till än OKQ8 och det är här jag tycker att DN-krönikören missar målet lite.

Bensinbolagen verkar först nu ha förstått allvaret i omställningen och risken är stor att de redan har missat tåget. Deras satsningar framstår som halvhjärtade och sent påkomna.

Erik Wedberg DN – Motor

Jag tycker faktiskt inte att CirkleKs satsning är direkt halvhjärtad. I ärlighetens namn är det nämligen inte om 11kW och 22kW AC-laddare, eller inte heller om 50 kW DC slaget om kunderna kommer stå. Mindre AC-laddare kommer att finnas på parkeringsplatser, i parkeringshus och på köpcentra etc., så det är meningslöst att försöka locka till sig dessa kunder. I centrala delar kommer det inte finnas underlag för ”mackar” alls. Det är endast utmed lite större leder som det finns möjlighet att tjäna pengar på sådan här verksamhet och då framförallt på omkringtjänster genom att få långresenärer att stanna genom att tillhandahålla supersnabba laddare på 150 kW och uppåt, vilka kommer bli allt viktigare i takt med att elbilarna utvecklas.

CirkleK har ju ett samarbete med Ionity där utbyggnadshastigheten bestäms av Ionity och inte CirkleK. Att sätta upp så kostsam utrustning lär inte mackarna tjäna pengar på inom överskådlig framtid, så det överlåter CirkleK till Ionity som i förlängningen istället tjänar pengar på bilförsäljning. Under egen flagg sätter CirkleK upp 50kW och 150kW laddare som komplement (med fördel kanske när elmatningen till Ionityladdare är klar…) i första läget.

CirkleK ligger alltså så långt fram de kan för tillfället, med bra runt-omkring-tjänster och Ionity som partner. Alimentation Couche-Tard, CirkleKs ägare, är specialiserade på närbutiker och kan ju knappast förväntas smäcka upp snabbladdare i en takt som lämnar Ionitys ägare BMW, Daimler AG, Ford, Hyundai och Volkswagenkoncernen i kölvattnet. När dessa jättar driver upp tempot i utbyggnaden åker ju CirkleK snålskjuts på dem. OKQ8 ligger dock sämre till.

Det är bra att de satsar nu, men deras elektriska motsvarigheter Bee, Incharge, Ionity och Tesla har varit snabbare och kan ta över mackens plats som bilistens självklara vattenhål.

Erik Wedberg DN – Motor

Här tycker jag skribenten är en aning snett ute. För det första, Ionity konkurrerar ju inte med CirkleK eftersom de är samarbetspartners. Dessutom är ju de Bee- och InCharge-laddare som finns utmed de stora lederna ofta placerade i anknytning till en mack. För det andra, då Teslaägare fått gratis laddning fram till nyligen och annars ett förmånligt subventionerat kilowatttimmepris skulle det varit lönlöst att försöka konkurrera i början; innan elbilen började slå igenom på allvar hade det varit huvudlöst att bygga lika många laddare som Tesla utan att ha en enda kund för att förhoppningsvis tjäna pengar efter ett decennium.

För det tredje, elbilsägare räck upp handen den som i nuläget ser en InCharge eller Bee-laddare som ett vattenhål i sig.

Bild: Bee