Dagens laddtips är framförallt riktad till de som kommer till Göteborg på besök. Ett vanligt utflyktsmål är ju Liseberg så jag tänkte jag skulle kolla upp de laddmöjligheter som erbjuds på deras parkeringar. På baksidan av Liseberg finns 25 stycken laddstolpar med 50 stycken Typ2 AC-uttag (Figur 1). Jag hade hoppats på åtminstone 16A trefas (11kW) AC. Tyvärr var det bara enfas, dvs. 3,7 kW, som erbjöds.


Figur 1. Laddparkeringen vis Lisebergs södra entré med 50 AC 3,7 kW ladduttag.
Foto: Electrified

Själva elen tar de inte orimliga summor för, de tar 9 kronor extra per timme, vilket blir 2,4 kr/kWh. det motsvarar priset för laddning på de allra flesta rimligt prissatta laddare utan abbonemangsavtal. Så långt allting gott, men tyvärr tar de även 25 kr/h för själva parkeringen utan en särskild dygnstaxa. Det innebär att om man kommer till Göteborg över dagen och stannar 10h totalt, så kostar parkeringen 250 kronor och laddningen 90 kronor. För dessa 90 kronor får man i bästa fall 37 kWh, vilket gör runt 20 mil i de flesta bilar.


Figur 2. Göteborgs Stads parkeringsapp, där man kan välja kod för laddplats eller vanlig plats.

Laddningen och parkeringen betalades med Göteborgs Stads egen app, ingen oberoende parkeringsapp för Sverige såsom EasyPark, SMS Park eller APCOA funkar alltså. Som en parentes vann Göteborg Stad precis mot EasyPark i rätten angående parkeringsappmonopolet som staden har i Göteborg. Om man har installerat denna app och lagt in sitt kreditkort är det dock lika lätt att ladda som att parkera, man slår bara in en annan parkeringskod som är väl skyltad (Figur 1). Laddningen är alltså alltid aktiv, vilket kan vara bra att veta. Det gör systmemet mer stabilt och behöver man nödladda och tänker sitta kvar i bilen är det alltså gratis om man är duktig på att spana efter parkeringsvakter…

Jag testade laddningen för att utvärdera stabiliteten och användarvänligheten. Jag pluggade i sladden och tittade på skärmen för att se hur många faser, vilken spänning och vilken strömstyrka som levererades. Jag noterade att det var enfas, spänningen var stabil men strömstyrkan fluktuerade kraftigt upp och ner. Jag skulle inte fått 3,7 kWh/h på den stolpen jag kopplade in mig på, det var uppenbart. Med tvekan godkänt är betyget.


Figur 3. Parkeringsgaraget bakom ÅF-skrapan med billig parkering och fri laddning.
Foto: Electrified

#Laddtips – Jag avslutar därför med ett laddtips till de som besöker Göteborg. Har man planerat att se mer av Göteborg och inte nödvändigtvis måste stå vid Lisebergs entré ligger ÅF-skrapans P-hus 1 km söderut från Liseberg. Spårvagnshållplats finns i närheten. Parkeringen kostar där på helger 2 kr/h och laddare ingår i P-avgiften på 10 platser på bottenplan. laddningen funkade klanderfritt också. Du betalar med andra ord 55 öre per kWh med fri parkering om man väljer att se det på det sättet. På vardagar 06-18 kostar det 15 kr/h och för 400 kr får du stå en hel vecka.