Efter att ha studerat kartan med uppdaterade Supercharger-laddare lite närmare blir jag väldigt sugen på en elbilsemester till Nordkap. Tar man vägen över Norge borde det gå smidigt. Härligt att veta att jag är med och trendar under 2020 också enligt Aftonbladet. Utbyggnaden i norr är mycket välkommen ur elektrifieringssynpunkt, då det haltat lite norröver ett tag. I Figur 1 syns befintliga snabbladdare som röda markeringar och kommande (under året) syns i grått.


Figur 1. Teslas snabbladdarnätverk i Sverige. Befintliga laddare i rött, kommande i grått.
Bild: Tesla.com

Tittar man lite längre bort över horisonten har en annan spännande händelse för elektrifieringen av de nordligaste delarna av världen inträffat. Tesla har öppnat en Supercharger-kedja som sträcker sig transkontinentalt över Kanada. Enligt uppgift är dessutom 26 av 46 laddare av V3-typen, vilket möjliggör laddning upp till 250 kW. En riktig milstolpe för Kanada minst sagt. Sedan tidigare finns möjlighet till transkontinentala resor i USA, men från Figur 2 kan man se att även de rutterna byggs ut och tätnar på flera ställen. Tätare snabbladdare gör att det är lättare att hålla sig i det laddfönstret 15-65% för optimal laddhastighet vid långresor.


Figur 2. Teslas Supercharger-nätverk i nordamerika. Bild: Tesla.com

Omslagsbild av Daniel Badias från Pixabay.com