I Norge har företaget (läs Cirkle K) byggt upp ett testlabb för e-mobilitet. De laddare som installeras har utvecklats vid labbet. Just nu bedrivs utvecklingen av laddboxar avsedda för installation i hem eller på arbetsplatser. Så snart kanske du kan beställa en Circle K-mack hem till garaget.

-Det var som sjutton, Cirkle K kommer att få ett mycket stort försprång på resten av mackbranschen om utvecklingen går åt det hållet jag tror det gör. Det är strategiskt mycket smart; får man till en lösning där kunder automatiskt väljer deras laddlösning när de är ute på vägarna kommer de sälja mycket runtomkringtjänster.

Cirkle K ägs av ett kanadensiskt företag aktivt främst i närbutiksverksamhet (Alimentation Couche-Tard) och är inte själv knutet till ett oljebolag, utan säljer drivmedel från olika oljebolag runt om i världen, så det handlar helt enkelt om att de ser potential i att avveckla en icke-kritisk del av sin verksamhet (bensin/diesel-försäljning) och fokusera resurserna till den andra (runtomkringtjänster). Den låga tröskeln till att börja erbjuda elförsäljning och möjligheten att ladda hemma kommer att kraftigt begränsa vilken vinst aktörerna kan ta ut på elen (troligtvis mer eller mindre självkostnadspris eller i alla fall mycket låg marginal) så alla intäkter måste in via runtomkringtjänsterna och där är de i mycket bättre läge än konkurrenterna. Jag är imponerad av företagets ledning och strateger!