För tillfället finns alldeles för många laddningsstandarder. Scenariot är samma som när Betamax, VHS och Video2000 slogs i videokriget. Så småningom kommer en standard att vinna så att elbilarna kan konkurrera med fossilbilarna istället för med varandra. Det är egentligen jättedumt att konkurrera om en pytteliten bakelse när det mest lönsamma är att sikta in sig på hela tårtan. Elbilar är dock inte så lönsamma än för de flesta tillverkare, men när elektrifieringen av bilismen tar fart och produktionskostnaderna sjunker kommer tillverkarna snabbt att enas om en standard.

Biltillverkaren som vinner har dock ett stort försprång med sitt laddnätverk och således ett lika stort försprång när det gäller att göra sina elbilar attraktiva för köpare som är beroende av en bra laddningsinfrastruktur för att få ut mesta möjliga ur sin nya bil. Just nu har Tesla en standard i Europa och en annan i USA, Japanska tillverkare en och vissa kinesiska tillverkare en fjärde. Det är inte bara typen av kontakt som skiljer utan även kommunikationsprotokollet mellan laddare och bil. Det finns dock några tydliga tendenser som håller på att utkristallisera sig i kriget och komplexiteten minskar nu.

De snabbaste DC-snabbladdstationerna för tillfället är Ionitys CCS-stationer som kan leverera upp till 350 kW via en CCS2-kontakt. Det högsta någon kan ta emot just nu är dock 270 kW för Porsche Taycan, vilket möjliggörs av Porsches 800V-system och högkvalitativa kylsystem. Detta ger 36 mil extra räckvidd på 22 minuter om man laddar från 5-80%. Porsche är ju oerhört dyr, men det ger en fingervisning vart vi kan vara på väg och vad som just nu är möjligt. Tesla Model 3 kan ladda upp till 250 kW på Tesla V3 Superchargers. De flesta av Teslas Superchargers är fortfarande V2, men några V3 har börjat dyka upp. Inga V1 finns i Sverige. Normal maximal laddstyrka på lite billigare bilar är normalt 50-100 kW. Min Tesla Model S från 2015 klarar 120 kW som jämförelse.

Olika kontakter för AC- och DC-laddning. Bild från thedriven.io

Som jag tidigare nämnt har BMW, Daimler AG, Ford, och VW-koncernen gått ihop och bildat bolaget CharIN (Charging Interface Initiative) som bygger Ionity-nätverket med CCS-laddare. Nyligen rapporterades det att även Hyundai anslutit sig. CharIN har gått ihop med diverse kedjor för bensinstationer för att ha naturliga platser för sina laddare. Det rör sig om Shell, OMV, Tank & Rast och, mest relevant för Sverige, Cirkle K.

Tesla, som har sitt eget laddnätverk där de använder en modifierad variant av Mennekes Typ2-uttag i Europa, har även anslutit sig till CHAdeMO (Charge de Move – utvecklad av japanska tillverkarna Nissan and Mitsubishi) som är vanlig i USA och till CCS. Det innebär att Tesla Model 3 kan ladda direkt från både Superchargers och Ionitys CCS-2, samt från CHAdeMO med en adapter (de kan alltså kommunicera med laddaren – men behöver en adapter). Gamla Model s och Model X behöver konverteras och sen köras med en adapter för CCS-2 och CHAdeMO, medan nya Model X och S klarar sig med bara adaptern. Med Hyundai uttåg från CHAdeMO och in i CCS, är det bara Nissan och Mitsubishi som använder sig av CHAdeMO i Sverige och det lär snart ändras.

Teslas system är endast öppet för Tesla-bilar, det är det enda som fungerar på det sättet. De har tidigare gått ut och bjudit in andra biltillverkare, men det blev i slutändan ett separat CCS-system och egna laddstationer i form av Ionity istället för de andra tillverkarna. CCS-systemets dubbla uttag som sitter ihop innebär att bilen kan ladda med en Typ2-laddkabel från AC-boxar eller via den stora CCS-kontakten från snabbladdare.

För AC gäller Typ2 i Europa och för DC snabbladdare gäller snart bara CCS-2 eller Teslas egen. Vad som händer mellan de två vet ingen än.

Specifikationer

1. Combined Charging System (CCS):

 • Maximal laddstyrka upp till 350 kW
 • Maximal spänning upp till 1000V
 • Ett dubbeluttag som stöder Typ2 AC eller stora pluggen med två DC-pinnar för snabbladdning

2. CHAdeMO

 • Maximal laddstyrka upp till 62.5 kW
 • Maximal spänning upp til 450V
 • Eftersom CHAdeMO inte stöder AC-laddning måste dessa fordon ha två uttag, ett för CHAdeMO och ett för AC Typ2.

3. Tesla Superchargers

 • Två versioner, en för USA och en för Europa
 • Mennekes Typ2-baserad i Europa
 • Ett uttag som stöder både AC och DC
 • Laddstyrka upp till 250 kW
 • Anpassade för Teslas batterispänning på ca 400V

4. Kinesiska GB/T är ointressant i Sverige