PSA lanserar nu Opel e-Corsa som är Peugeot e208s (som jag pratat tidigare om) syskon på eCMP-platformen. Det var många som väntade på Opel Ampera-e som utvecklades medan Opel ägdes av GM och var byggd som ett syskon till GMs Chevy Bolt. Det var länge en hajp om att det skulle vara den första ”folkelbilen”, men den kom att få en marknadsutveckling olik alla andra.

Många var de kunder som beställde en bil i Norge, som är före alla andra vad det gäller elektrifiering. Med en NEDC-räckvidd på 50 mil (vilket motsvarar ca 40 mil med dagens WLTP) och ett mer normalt utseende än t.ex. BMW i3, blev det direkt en försäljningssuccé i Norge. Det följdes dock av ett säljstopp – och sen en kraftig prisökning på totalt ca 60000 norska kronor. Historien om Opel Ampera-e blev allt underligare.

Under årets första sju månader 2017 registrerades bara 960 Ampera-e i Europa, men enbart i Norge fanns det över 4.000 order som otåligt väntade på bilen. Opel ägdes då av amerikanske GM och bilen tillverkades i Hamtramck Michigan i USA (tyvärr låst artikel). Jag sneglade själv mot denna bil 2017 och väntade på att den skulle lanseras i Sverige. Men sedan sålde General Motors Opel till franska PSA (Peugeot/Citroën/DS) för runt 22 miljarder kronor, en affär som blev formellt klar den 1 augusti 2017. Enligt avtalet hade Opel fortfarande rätt att köpa en viss volym Ampera-e från GM, men det var mycket tydligt att GM inte ville att PSA skulle sälja bilar på deras elektriska plattform.

Arrogansen mot kunder och handlare är utan motstycke i historien. Det luktar helt klart att de inte vill sälja de här bilarna i Europa

Per Morten Merg – förlagschef för Bilförlaget

PSA lade då om sin strategi för koncernens elektrifierade bilar och jobbade istället hårt på sin egna eCMP-plattform (tillsammans med kinesiska DongFeng) som för närvarande återfinns i Peugeot e208, DS3 Crossback e-Tense och som nu kommer i Corsa-e’s skepnad. Ytterligare Peugeot-modeller (mini-SUV e2008) och Citroen C4 (med större 60 kWh-batteri istället för 50 kWh) väntas lanseras under 2020.

Nu är det i alla fall en Opel Corse-e här och den börjar på det facila priset av 359900 SEK innan bonus.

Opel Corse-e på PSA-gruppens eCMP-plattform.