Detta måste vara den sämsta reklamen i världshistorien. ”Vi hade kunnat lansera en hybrid som alla andra – men vi vägrar”. Istället lanserar de en värdelös mildhybrid (se www.evsinfocus.com/volvo-goes-electric för mer info om 48V-mildhybridteknik). De säger inte ens att det är en mildhybrid så ingen vet vad de egentligen säljer om man bara ser reklamen; det enda som framgår är att de satt ett e framför namnet Boxer, allt för att förvilla köparen.

Min första reaktion på namnet och marknadsföringen var nämligen: -Oj, har de utvecklat en ren elbil i skymundan och hoppat över parentesen hybrid. Detta är ett tydligt drag av desperation. Subarus största ägare är ju Toyota som fram till för alldeles nyligen sedan inte trodde på rena elbilar utan som (med mer och mer invecklad matematik) förespråkade hybrider istället, som en övergång till bränsleceller (läs här varför jag anser att de är ute och cyklar).

Toyota försvarade sitt beslut med att handlarna ansåg att det inte fanns efterfrågan:

If our dealers, and we just met with our national dealer council two weeks ago, if our dealers felt like there was a significant demand (for EVs) we would have already had fully electric and electric vehicles already on the road today.

Jack Hollis – general manager of Toyota Motor North America via Autoguide.com

Nu ska man inte lyssna på franchisehandlare som tjänar pengar på att sälja (och framförallt serva) fossilt (hybridfossilt), vilket Toyota nu fått erfara. Toyota har nu gått ihop med kinesiska tillverkaren BYD (build your dream) för att utveckla en ren elbilplattform för den kinesiska marknaden och har lite smått panik. De har också annonserat att de utvecklar en elbilsplattform tillsammans med systerbolaget Subaru för andra marknader. De har till och med övergett sin egen prismatiska battericell och börjat använda Teslas cylindriska cell som Panasonic tillverkar. De har också startat en joint venture tillsammans med Panasonic för att utveckla batteritekniken vidare och förespår ankomsten av en fastfascell inom snar framtid.

If possible, by the time we have the Olympic games next year, we would like to make sure that a solid-state battery can be unveiled to the public.

Shigeki Terashi – R&D Director Toyota Motors via digitaltrends.com

Under tiden de försöker komma ikapp andra tillverkare i elbilsracet försöker de köpa tid med luddiga begrepp som ”självladdande hybrider” och, i Subarus fall, namn som e-Boxer; allt i ett försök att lura köpare. De flesta låter sig nog inte luras dock.

Subarus mystiska e i e-Boxer visar sig vara en meningslös mildhybrid