Att försäkra en elbil, framförallt en Tesla, är fortfarande lite av en vetenskap. Vissa bolag skyr Tesla som pesten eftersom de är dyra i inköp och reparation samt att statistiskt underlag saknas eftersom de kraschar för sällan. De sätter därför uppemot 100000 kr om året i försäkring. Det verkar å andra sidan, enligt rapporter från Danmark nyligen, att även om Teslan är väldigt säker på landsväg så bidrar entusiastiska ägare/förare och snabb gasrespons till att Teslor är inblandade i mindre tillbud i låga hastigheter. Efter första året normaliseras denna olycksrisk. Andra bolag försäkrar gärna, men baserar premien på maxeffekt.

Nu kommer det komplicerade; EU-föreskrifter (Regulation No 85 of the Economic Commission for Europe of the United Nations (UN/ECE)) säger att effekten på en elbil ska anges som medelvärdet av det som kan avges under 30 minuter. Detta är för att inte ge elbilar en nackdel eftersom de kan momentant ge hög effekt genom kortvarig överbelastning av elmotorn, men inte upprätthålla denna effekt särskilt länge. 30-minuterstestet ger en effekt på min Tesla på 60 kW. Transportstyrelsen har dock tidigare missat föreskrifterna och således inte följt dessa utan angav istället endast en maxeffekt som de tog från biltillverkarens CoC-dokument. Det som gör det ännu mer orimligt är att batteriet oftast inte klarar att förse motorn med den effekten under 30 minuter utan den är helt fiktiv, under testet använder man nämligen en konstant likströmskälla utan de begränsingarna.

Note: If the battery limits the maximum 30 minutes power, the maximum 30 minutes power of an electric vehicle can be less than the maximum 30 minutes power of the drive train of the vehicle according to this test.

Utdrag ur EU-föreskrifterna punkt 5.3

Min Tesla Model S 2015 70D skulle ha 386 kW angivet om den först registrerats i Sverige, men eftersom min är importerad från Tyskland har jag 60 kW i registrerinsgbeviset. Biltillverkare som vill registrera in en ny bil i EU kan nämligen välja att vända sig till transportmyndigheten i vilket EU-land som helst. Sedan förs uppgifterna in i det gemensamma bilregistret, och då får inte myndigheterna i de andra EU-länderna ifrågasätta uppgifterna om de inte är uppenbart felaktiga.(2) Detta är vad som skett i mitt fall och är anledningen till att jag specifikt letade efter en importerad Tesla när jag köpte elbil.

I våras meddelade Transportstyrelsen att myndigheten till slut ska anpassa sig till EU-direktivet och ange 30-minuterseffekt. Den uppgiften är också tillgänglig för alla försäkringsbolag. Detta gäller dock bara för nyregistrerade bilar – för bilar som redan är registrerade görs ingenting (skynda fynda). Införandet av EU-direktivet verkar dock inte ha någon positiv effekt på försäkringspremie i nuläget eftersom försäkringsbolagens algoritmer tar den fiktiva maxeffekten (som också finns kvar) rakt av ändå än så länge.

Trygg-Hansa är officiell Tesla-partner och är de som står för vagnskadegarantin på en ny Tesla. Som officiell partner använder sig Trygg-Hansa inte direkt av uppgifterna i bilregistret utan har egna listor på Teslas modeller. Min Tesla med Trygg-Hansa skulle kosta 1400:- i månaden för helförsäkring (3500 mil). Jag valde dock IF som försäkringsbolag vilket plockar (max)motoreffekt från bilregistret så jag får betala för en 60 kW elbil istället, vilket kostar 600:- i månaden i helförsäkring (fria mil – 3000 i självrisk för vagnskada), vilket är billigare än min förra bil, en Kia diesel från 2013 (värde 10% av min Tesla). Huruvida det är rimligt kan man fråga sig, men jag betalar såklart inte mer än jag behöver.

För övriga kommande bilar från VW, Peugeot, mm. kommer max motoreffekt vara ca 100kW och bara bakhjulsdrift vilket i kombination med att de inte är nya märken som försäkringsbolagen är rädda för, kommer att med största säkerhet ge relativt låga premier. Vill man köpa en bil med högre prestanda och få en rimlig månadskostnad är mitt råd att importera en begagnad som fått lägre registrerad effekt, alternativt slå registreringsnumret på bilar på blocket på biluppgifter.se och skaka fram de importerade (syns direkt på registrerad effekt – finns några stycken ute just nu). Vissa Tesla från 2014-2015 har fått den låga effekten från början och det finns således ganska många på blocket, p.g.a. att typgodkännandet gick via Holland i början (2014 S85 RWD och 2015 P85D AWD).

Så småningom kommer nog bolagen att lära sig elbilar och månadskostnaden kommer att stå i paritet med bolagens faktiska kostnader för modellen, men jag åtnjuter min låga premie så länge jag får.

  1. Regulation No 85 of the Economic Commission for Europe of the United Nations (UN/ECE) — Uniform provisions concerning the approval of internal combustion engines or electric drive trains intended for the propulsion of motor vehicles of categories M and N with regard to the measurement of net power and the maximum 30 minutes power of electric drive trains.
  2. https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20190904/sa-raknar-transportstyrelsen-ut-effekten-for-elbilar/