Som jag rapporterade om för några dagar sedan så har Volvo nu presenterat sin första rena elbil, XC40 P8 AWD Recharge. Volvo XC40 Recharge kommer med fyrhjulsdrift, 78 kWh batteripack, ca 40 mils WLTP räckvidd, 0-100 km/h på 4.9 sekunder.(1) Toppfarten är strypt till 180 km/h i likhet med alla nya Volvo som släpps (vågat drag av Volvo som jag inte har några problem med). XC40 Recharge har 413 liter bagagevolym och kan fås med dragkrok med dragvikt upp till 1500 kg (som jag tidigare nämnt för syskonet Polestar 2).

Drivlinan består av en 150 kW elmotor på framaxeln och en lika stark på bakaxeln. Eldrivna XC40 har 3 cm lägre frigång än bensindrivna, och batterierna utnyttjar även utrymmet i den nu tomma kardanaxeln och under baksätet, ett resultat av att CMA-plattformen också är avsedd för förbränningsmotorer. På Volvos hemsida kan man se att bilen har en 11 kW ombordladdare (16A trefas), laddkontakten (CCS) sitter på vänster bak sidoskärm. Snabbladdning kan ske med upp till 150 kW. Av batteripackets 78 kWh är hela 75 kWh användbara, Volvo verkar alltså ha gjort som Tesla och endast låst bottenprocenten av batteriet, för att skydda batterierna från total urladdning. Uppåt kan dock batterierna laddas till “äkta” 100%, utan säkerhetsmarginal.

Vår rekommendation är att ladda batteriet till max 80%, inte 100% då det kortar ner batteriets livslängd.

https://www.volvocars.com/se/bilar/xc40-pure-electric

Volvo erkänner också i en intervju med The Verge att de ändrade designen av XC40 sent i utvecklingsarbetet för att klämma in fler batterier, efter att ha fått höra vilken räckvidd Tesla Model 3 fick. Av de maximala 40 milen bör alltså endast 32 utnyttjas till vardags. Detta är inget konstigt som sagt utan helt i linje med vad t.ex. Tesla gör. Audi, å andra sidan, verkar låsa även de översta procenten för att undvika behöva byta batterier på batterigarantin. Det har ju visat sig att det funkar utmärkt att göra så för Tesla, så det borde funka för Volvo också. Batteripacket är samma som i syskonet Polestar 2, 324 påsbattericeller fördelade i 27 batterimoduler.(2) Volvons kantiga och mindre aerodynamiska kaross gör dock att räckvidden stannar vid 40 mil (som jag förutspådde). Volvo XC40 Recharge väger mellan 2150 och 2250 kilo beroende på utrustning.

Volvos har dock gjort ett genidrag som gör den mer attraktiv än konkurrenter, såsom Tesla; den kör operativsystemet Android Automotive OS som ger bilen tillgång inte enbart till Googles kartor utan även till dess enorma app-bibliotek i Google Play Store. Du kan alltså köra vilken app du vill direkt i bilen och använda Googles röstassistent (inte bara spegling av telefon alltså) vilket är ett otroligt smart drag av Volvo. Teslas röstassistent är usel enligt min egen erfarenhet. Andra biltillverkare har varit oroliga för att släppa in aktörer såsom Google i deras bilar, men Henrik Green har använt sunt förnuft:

Jag kom helt enkelt fram till att det inte finns en chans att ett bilföretag med volymerna vi har, med kraften vi har, skulle kunna konkurrera i det kanske största slaget som pågår i teknikvärlden idag. Varför ska bilindustrin vara där och slåss mot Amazon och Google och Apple om vem som ska bygga den bästa röstassistenten? Det är galet

Henrik Green via theverge.com

Mjukvaran i Volvo XC40 kan uppdateras ”over the air” på samma sätt som i Teslas bilar, appen verkar ha i stort sett samma funktioner som t.ex. Teslas. XC40 Recharge kan dock inte matcha Tesla m.a.p. självkörande funktioner såsom autopilot, Volvo erbjuder endast Lane Assist till XC40.

Med en prislapp på 699000 är Volvon dyrare än både Tesla Model 3 Standard Range (med enbart bakhjulsdrift) som har ungefär samma räckvidd (150000 kr dyrare) och något dyrare än Tesla Model 3 AWD Long Range som dock går 16 mil längre. Den är lustigt nog också dyrare en premiummärket Polestars första rena elbil. Den första bilen som släpps är dock den dyraste R-designvarianten och Volvo har registrerat P5 som varumärke och en sån variant utan R-design borde bli en hel del billigare. Problemet som jag ser det är att de inte kan minska batteristorleken för då blir räckvidden för kort för en premiumbil. Jag gissade tidigare att ett pris på 550000 kr skulle göra det omöjligt för Volvo att hinna med efterfrågan och med Volvos tidigare uttalanden i åtanke, att de aldrig kommer sälja någon elbil med förlust, är prisbilden logisk. De ser till att ha god vinstmarginal och dämpar efterfrågan för att den ska matcha deras produktionskapacitet. Den kommer dock att sälja orimligt bra i Volvolandet Sverige i förhållande till sin prislapp och räckvidd, men frågan är om de inte hamnar på efterkälken i andra, inte lika Volvo-vänliga, länder.

  1. https://www.volvocars.com/se/bilar/xc40-pure-electric?gclid=EAIaIQobChMI9LnNvMW05QIVWud3Ch21RQVaEAAYASAAEgIZ5PD_BwE&gclsrc=aw.ds
  2. https://teslaclubsweden.se/antligen-volvo/