Här har vi ett tydligt exempel på vilken press europeiska CO2-krav sätter på biltillverkare. EU inför från och med 2021 mycket tuffa utsläppskrav från bilar. Då ska snittutsläppen från en tillverkare ligga på maximalt 95 gram koldioxid per kilometer, annars väntar böter på 95 euro per sålt fordon. Detta blir snabbt mycket pengar. Det betyder att utsläppen från alla sålda bilar av ett specifikt märke måste ligga under 95 gram i snitt för att slippa böter. Sammangåendet mellan Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) och PSA (Peugeot SA – Peugeot, Citroen, Opel, DS) kan ses som ett direkt resultat av detta.
Detta har både Fiat-Chrysler-koncernen (FCA) och Peugeot insett. FCA är klart sämst i klass (se Figur 1) vad det gäller miljöarbete med nästan inga elbilar eller hybrider i modellutbud vilket ger höga CO2-utsläpp. Peugeot är inte heller kända för några hybrider eller elbilar sen tidigare, även om de haft ett fåtal hybrider och nu lanserar den rena elbilsplattformen CMP som kommer att husera flertalet modeller under märkena Peugeot, Citroen, Opel och DS. Även om PSA ligger något bättre till än FCA i elektrifieringsracet, saknar de marknadsnärvaro i USA och Kina vilket andra tillverkare kan luta sig lite emot för att mildra skadan. Nästan alla fordon från PSA säljs i europa. Samgåendet kan således öppna den amerikanska marknaden och mildra effekterna något för PSA.

För att möta de redan existerande kraven har FCA tvingats att ”köpa” Teslas nollutsläpp genom att bilda en gemensam modellpool med dessa och på så sätt tillgodogöra sig Teslas nollutsläpp när de räknar ut genomsnittligt CO2-utsläpp per sålt fordon. Reglerna tillåter denna form av uppgörelse och FCA har för denna förmån betalat Tesla 1,8 miljarder euro som Tesla glatt tagit emot och plöjt ner i vidare elbilsutveckling. Det är som att FCA tvingas betala sin egen begravningsentreprenör.
Förutom att vara kända för att vara väldigt starka på att utveckla egna förbränningsmotorer så har båda tillverkarnas mest högprofilerade personer, Carlos Tavares för PSA och Sergio Marchionne för FCA, uttalat sig negativt om elektrifiering av transportsektorn. Sergio Marchionne har vid en tidpunkt till och med försökt förmå folk att inte köpa Fiats elbil, den första generationens 500e tillverkad i USA som togs fram för att klara amerikanska utsläppskrav, utan velat få dem att köpa en fossilare istället.
I hope you don’t buy it because every time I sell one it costs me $14,000…..I will sell the (minimum) of what I need to sell and not one more
Sergio Marchionne to the audience at the Brookings Institution via Reuters.com
Har du den inställningen och inte inställningen att gå all-in för att utveckla elbilarna och göra dem lönsamma istället för att tillverka dem enbart för att möta lagkrav och sen försöka förmå folk att inte köpa dem så kommer du hamna efter i elbilsracet. Det kan bara sluta med att du köper ”utsläppsrättigheter” av Tesla och går ihop med PSA för att ta del av deras utveckling av elbilsplattformar när verkligheten hinner ikapp.
Polletten har alltså slutligen trillat ner hos FCAs ledning (kan ha att göra med att Sergio Marchionne lämnade positionen som CEO och avled i juli 2018) och FCA har annonserat att de satsar 700 miljoner euro på att modernisera och förbättra 500e samt bygga ut produktionslinan i italienska Mirafiori. FCA har annonserat att de har för avsikt att producera 80000 årligen av Fiat 500e, med start Q2 2020.
If we just build those vehicles (elbilar, red.anm.), we’ll be back asking … in Washington for a second bailout because we’ll be bankrupt
Sergio Marchionne – former CEO of Fiat Chrysler via Reuters.com
Ja du Sergio, du får ju tyvärr inte vara med och uppleva det, men jag tror det är precis tvärtom.