Chocken har nu lagt sig och jag ska försöka titta lite närmare på vad som drev Elons Tesla att släppa deras ”Cybertruck” med den oerhört provokativa design den har. Min första reaktion var ”den är grotesk”, men efter några dagar börjar tanken bakom den klarna. Det är ju fortfarande Franz von Holzhausen som designar och han ju gjort sig känd för strömlinjeformade skapelser med influenser från Mazda (där han jobbade tidigare) och designspråket Nagare . Detta tilltalar inte större delen av pickupköpare i USA som nog tycker Tesla är mesig i jämförelse med sina ”coal-rolling pickups” (se Video 1 för exempel på coal-rollers).


Video 1. Youtube-klipp som visar amerikaner i pickup-er som ”coal-rollar” medborgarrättskämpar och miljöaktivister

Denna design är därför ett statement vars enda syfte är att bryta bilbranschens status quo där alla bilar ser likadana ut. Tesla Model X gjorde samma sak genom att inte vara SUV-kantig utan var den absolut mest strömlinjeformade SUV jag någonsin sett. Jag måste erkänna att jag tyckte den var ful först, men efter ett tag började jag gilla den, kanske delvis eftersom det fanns ett klart syfte med designen; att sänka luftmotståndet. Nu gör Cybertruck samma sak, fast åt andra hållet. Maximerar funktionalitet, inte genom att kompromissa lite med designen utan genom att gå hela vägen till ett designspråk som för tankarna till brutalism, fast med rått stål istället för rå betong.Instegsmodellen av Cybertrucken kommer att börja på 39900 dollar och den kraftigaste tremotoriga modellen 69900 dollar. Det verkar som om Tesla kom fram till flera saker för att få ner priset på instegsmodellen av sin elektriska pickup till en genomsnittlig Ford F-150 som kostar runt 40000 dollar.

  • Jättebatteriets storlek äter upp mycket vinstmarginal i nuläget, så man måste spara pengar på annat.
  • För att spara pengar och göra bilen mindre känslig får man använda bockade istället för pressade former.
  • Med rostfritt utanpå istället för dyr och känslig lack blir bilen billigare och tåligare samtidigt.
  • Man får göra den till en triangel på hypotenusan för att få acceptabelt luftmotsånd och spara vikt på ram genom att ge den ett exo-skelett.

Video 2. Rörliga bilder på Teslas Cybertruck via The Fast Lane Truck på Youtube

Så istället för att försöka dölja dessa attribut gick man all-in för att göra tvärtom, dvs. bryta alla normer och göra den brutal med avseende på dragkraft, stryktålighet och fulhet. Det är ett statement för funktion framför lull-lull. Den får en Ford F-150 att framstå som Barbie och Kens romantiska nöjesåk som den också krossar fullständigt med sina specifikationer. Förvisso krävs det den dyraste på ca 70000 dollar för att få tre elmotorer som gör 0-100 km/h på 2,9 sekunder, drar totalt  6350 kg och har 80 mils räckvidd, men ändå.

Tidigare försök till disruption av bildesign har gjort, minns t.ex. John DeLoreans DMC-12 känd från Tillbaka till Framtiden, just p.g.a. sin futuristiska design. Den hade också rostfri bockad plåt istället för lackad formpressad dito, men den saknade tillräckligt unika attribut för att åstadkomma en disruption. Det kanske Cybertrucken kan med sin eldrift, stryktålighet, enorma kraft och med en acceleration i flera fall bättre än Ferrari Testarossa. Vem vill ha en fossilare som drar 1,5 liter milen när man kan få detta odödliga monster till samma pris.


Figur 2. DeLorean DMC-12

Musk och von Holzhausen sätter sina pengar på devisen:

people hate it until they love it and then you win

Bradley Berman via electrec.co

Jag kan nog inte säga att jag älskar monstret riktigt än, jag har inte lagt in någon beställning, men jag hatar den betydligt mindre än jag gjorde för bara några dagar sen, så vi får väl se.