Dags att utvärdera nästa laddoperatör. Som jag tidigare nämnt är jag mest intresserad av andra operatörer än Teslas egna Superchargers enbart för nödladdning. Bee som jag ska testa den här gången erbjuder RFid-bricka och app. Då jag inte är intresserad av att samla på mig en massa RFid-brickor går jag direkt på appen som jag laddar ner i App-store och installerar. Jag lägger till mitt kreditkort, så långt allting gott. Bee bjuder dessutom på första laddningen för nya kunder (synd att jag bara ska testladda en stund tycker smålänningen i mig). Jag noterar också att Ionity precis smäckat upp 4 stycken 350 kW-laddare.


Figur 1. Ionity har installerat fyra nya 350 kW-laddare vid CirkleK Stora Höga (utmed E6 norrut mot Oslo från Göteborg).

Laddstationen har 50 kW CHAdeMO (DC), 50 kW CCS2 (DC) och 43 kW Typ2 AC. Då min Tesla bara har den ursprungliga Typ2, till skillnad från nyare Teslor, är jag hänvisad till AC-laddningen. Just min Tesla har inte heller tillvalet ”dubbelladdare”, vilket skulle gett mig 22 kW (32A), utan kommer enbart med trefas 16A. Detta ger mig alltså enbart 11 kW på Bees laddare i nuläget. En Tesla Model 3 hade fått 50 kW utan adaptrar eftersom den kommer med CCS2 som standard.


Figur 2. Skärmdumpar från Bee-appen. Laddaren kan aktiveras med RFid-bricka eller genom att man knappar in numret som står vid den typ av laddare man ska använda.

För att använda DC-laddning på Bee kan jag antingen köpa en CHAdeMO-adapter, vilket gör att jag kan ladda eftersom Tesla alltid kunnat kommunicera med CHAdeMO-protokollet, eller konvertera till CCS2-kompatibilitet (något dyrare). När man gör det uppgraderas hårdvaran så att bilen kan kommunicera med CCS2-laddare, men det kräver ändå en adapter (medföljer vid uppgradering) eftersom Typ2-uttaget på Teslan inte kan bytas till CCS2 p.g.a. utrymmesbrist (kontakt inbyggd i baklyktan). Jag kommer att uppgradera till CCS2 så småningom och kommer inte lägga pengar på en CHAdeMO-adapter eftersom jag tror att CCS2 är framtidens standard.


Figur 3. Jag var hänvisad till AC-laddning på laddare 17515-1 eftersom min äldre Tesla bara har Typ2-uttag.

Nu stöter jag på patrull dock. Knappen i appen man ska starta laddningen med går inte att trycka på. Irriterat ringer jag kundtjänst som raskt svarar och startar laddningen över telefonen. Operatören ursäktar sig med att appen lanserats bara en dag innan samtalet. I och med att laddaren startades på distans verkar jag dock ha kvar en friladdning i appen eftersom laddtillfället inte registrerats som startat i appen. Medan bilen laddar upptäcker jag ett mail i min mailbox där jag ska aktivera appen (oops!). När jag gjort detta aktiveras rutan för att starta laddningen i appen. Det var alltså mitt eget fel. Nu fick jag ju en gratisladdning till p.g.a. missen så jag sörjer inte, men kom ihåg att aktivera appen i er mail-box om ni ska app-ladda på Bee.

Slutbetyget är klart godkänt i alla fall.