Volvo försöker kränga sina fossiltörstiga SUVar med alla medel. De är en av en liten skara biltillverkare som under senare år ökat sina koldioxidutsläpp per fordon. Nedan i Figur 1 kan ni se en illustration av hur olika fordonstillverkares CO2-utsläpp ändrats från 2013 till 2016. Man ser att Volvo närmar sig ”sämst i klassen”, där märken som FCA (Fiat-Chrysler) och Jaguar Land Rover huserar.


Figur 1. Volvo ökar sina CO2-utsläpp mellan 2013 och 2016. Källa: European Environment Agency (EEA)

Grafiken i Figur 1 ovanför sträckte sig bara till 2016. Hur ser det ut efter det då? Har det minskat? Nej, tvärtom, Volvos utsläpp ökade 2016-2017 med 2.7% och mellan 2017-2018 slog de till med 5,8% i ökning av CO2-utsläppen. Förra året tog de den mindre smickrande förstaplatsen vad det gäller utsläppsökningar av alla personbilstillverkare i hela EU. Inte ett rekord att vara stolt över.


Figur 2. Volvo är en av de personbilstillverkare globalt som ökar sina utsläpp av CO2 mest. Här syns ökningen 2016-2018 Bild: Jato.com

The European Environment Agency konstaterar att de stora faktorerna bakom ökningen är övergången till bensin istället för diesel och en större andel SUVar. De efterlyser också en snabbare övergång till lågutsläppsfordon och elbilar.

The main factors contributing to the increase of new passenger cars’ emissions in 2018 include the growing share of petrol cars in new registrations, in particular in the sport utility vehicle (SUV) segment. Moreover, the market penetration of zero- and low-emission vehicles, including electric cars, remained slow in 2018. With the 2021 target of 95 g CO2/km approaching, much faster deployment of cars with low emissions is needed across Europe.

The European Environment Agency

Hur går detta ihop med Volvos prat om att sänka sina utsläpp och full elektrifiering? I deras prat låter det ju som de ligger i framkant vad det gäller elektrifiering. Ja, det går ju inte ihop. Full elektrifiering visade sig vara mest mildhybrider (som inte leder till reella utsläppsminskningar) och några svindyra plug-inhybrider. Nu har de ju visat upp ett par prototyper av elbilar, bl.a. Polestar 2, som man dock inte ens fick provköra på eCar-expo. Samtidigt fanns rena elbilar från BMW, Mercedes, Audi, Kia, Renault, Jaguar, Hyundai, m.fl. för provkörning. Man fick åka med i en laddhybrid från Volvo/Polestar (Polestar 1). Inte direkt imponerande för ett företag som slår på stora trumman för elektrifiering. Det återstår med andra ord att se när och hur många elbilar de kan leverera i verkligheten. Klockan tickar Volvo.

Vad gör man då under tiden medan man kränger allt törstigare dieslar för att försöka få det låta bra trots att man är sämst i klassen? Jo, man är då hänvisad till att använda information på sin hemsida som är snubblande nära fake news (Figur 3.) Med lite ”cherry picking” (gamla studier av elbilens CO2-avtryck – det finns nya som visar på en annan verklighet) samt att man jämför en dieselbil körd på nordisk HVO (de nämner tallolja) med en elbil som går på europeisk elmix (varför inte svensk elmix som nästan är fossilfri?) når man sin önskade slutsats. Ja. är man lite kreativ kan man bevisa i princip vad som helst.

Dessutom finns det bättre användningsområden för talloljan, bränner du upp talloljan köper någon annan palmolja istället eftersom det är det billigaste nu när talloljan blivit så dyr (för att alla tävlar om att elda upp den). Vissa menar till och med att HVO från vegetabiliska oljor har tre gånger så stor klimatpåverkan som fossildiesel, p.g.a. den direkta och indirekta skövlingen av regnskog som blir en oundviklig följd av människors lust att elda vegetabiliska oljor i sina fordon. Inte nog med det, man använder fortfarande fossil naturgas (för att tillverka vätgas) och stora mängder energi för att göra oljorna till alifatiska kolväten (HVO). Det sticker varken Preem eller Neste under stol med. Det är bara Volvo som hävdar att vätgasen redan görs med el; det låter säkert bättre så. Man är också plötsligt väldigt noga med att poängtera att elmixen vid vätgasproduktionen måste vara svensk och inte europeisk. Jaha, men varför kör man i så fall inte elbilen på svensk el då? Hm, det börjar bli invecklat för Volvo att bevisa det uppenbart felaktiga.


Figur 3. Volvo tycker dieselbilar är otroligt bra för miljön. Källa: Volvocars.com
Tipstack: Stefan Olsson

Slutligen skriver Volvo att en dieselbil som körs på HVO är ”otroligt bra” för miljön (Figur 3). Jag tar mig för pannan och kvider tyst för mig själv. Jag är ledsen Volvo, men hur jag än vrider och vänder på det så är inte en allt törstigare diesel-SUV med HVO i tanken ”otroligt bra” för miljön. Inte på något sätt faktiskt; inte med avseende på energihushållning, inte med avseende på användande av fossila bränslen vid tillverkning av bränslet, inte lokalt med avseende på utsläpp av partiklar och NOx, och inte heller globalt med höjda priser på vegetabiliska oljor och regnskogsskövling som en direkt följd. Jag skulle faktiskt sträcka mig till att säga att det är ”otroligt dåligt” för miljön på alla tänkbara plan.

Så snälla Volvo, lägg energin på att bygga elbilar och få ut dessa på marknaden någon gång och sluta genast sprida såna här dumheter. Det finns ju en risk att folk tror på er och det vore högst beklagligt.