I mitt tidigare inlägg om Ionity’s nya prissättning uppmärksammade jag läsaren om att jag såg ett problem i att utbyggnaden var EU-subventionerad och samtidigt diskriminerande mot bilmärken där man inte kunde få ett laddningsavtal, dvs mot alla bilmärken som inte ingår i Ionity. Frågan har nu lyfts i Schweizisk press där Marco Piffaretti, en elektromobilitetspionjär, kraftigt ifrågasätter om Ionity ska kunna ta del av det nationella Astra-programmet som syftar till att bygga ut laddinfrastrukturen i Schweiz och därigenom upplåter allmän mark. Piffaretti, med sitt företag Protoscar, är själv involverat i planeringen och byggandet av laddinfrastruktur i Schweiz.

Ett klart fall för Schweiz prisövervakare (kundrabatter bara för Ionity-anslutna märken) och för WEKO (EU-Subventioner i Schweiz)!

Marco Piffaretti – elbilspionjär i Schweiz via LinkedIn

Piffaretti lyfter nu frågan till Weko (die Wettbewerbskommission), myndigheten i Schweiz ansvarig för konkurrensövervakning. Ännu mer problematiskt blir det enligt Marco Piffaretti, på grund av att EU dessutom subventionerat sju laddstationer på Schweizisk mark (trots att Schweiz inte är med i EU). Efter att nyheten om prisdifferentieringen blivit offentlig publicerade Piffaretti ett inlägg med titeln ”Die diskriminierende E-Auto-Ladung kommt” i online-nätverket Linkedin.Intressant i sammanhanget är att förare av japanska el- eller plug-in-hybridbilar helt skulle uteslutas från Ionity’s laddplatser i Schweiz. Ionity kräver nämligen av sina lokalpartner att inga CHAdeMOkontakter eller kompletterande laddningsoperatörer tolereras på samma plats. ”Och i så fall,” säger Piffaretti, ”endast med begränsad laddkapacitet, vilket helt klart bryter mot Astras rekommendationer.” Trots detta har Ionity nu beviljats exklusivitet på ett par platser.

Piffaretti får även stöd av en av de viktigaste schweiziska bilimportörerna, AMAG. AMAG importerar Audi, VW, Skoda och SEAT, varför det är extra anmärkningsvärt att de går ut och kritiserar Ionity, där VAG är medgrundare.

Med den nya prismodellen förvirrar Ionity kunder, som nu kommer att tänka två gånger om e-mobilitet är värt ansträngningen…. Prissättningsmodellen ska först och främst stödja Ionitys vision – vinsten kommer först på andra plats.

Morten Hannesbo – VD AMAG Automobil- und Motoren via Blick

Jag har svårt att se hur EU ska kunna se mellan fingrarna om detta sker i ett EU-land, att Ionity med EU-pengar i ryggen kräver att andra operatörer utestängs från hela strategiskt placerade laddområden och bara lämnar svindyra 350 kW HPC-laddare från Ionity. I de allra flesta fall är det ju inte en sådan man behöver utan en billigare 50 kW- eller 150 kW-laddare räcker oftast gott. Det kan bli så att europeiska biltillverkare trasslar in sig mer och mer och hamnar ännu längre efter Tesla. Först saktar de ner utbyggnaden för att de enligt utsago vill låta tredjepartsaktörer göra jobbet istället och sen inför de en prisstruktur som ger extremt dålig publicitet.

Den där Tesla-dödaren som skulle vara precis runt hörnet när biljättarna började elektrifiera lyser alltjämt med med sin frånvaro (notera att rubriker om ”Tesla-dödare” blir allt mer sällsynta). Om Ionity-gänget inte bestämmer sig för en ordentlig strategi handlar det snarare om självmord.