Dags för en tur till sommarstället som ligger 20 mil bort. Jag har en Tesla Supercharger lämpligt nog ganska precis halvvägs (i Ulricehamn). Jag skulle kommit till sommarstället fram och tillbaka utan snabbladdning idag, eftersom jag har 3-fasuttag vid destinationen och ska stanna mer än de ca tre timmar det tar att ladda på 20 mil. Jag valde dock att inte ladda till 100% hemma och komma hem med nästan tomt batteri eftersom det sliter mer på batteriet och jag får längre laddtid hemma (11 kW laddbox inte på plats än). På det här sättet, med en 20-minuters kaffepaus vardera väg åkte jag hemifrån med 80% SoC (State of Charge) och kommer hem med 35% SoC. Sen laddar jag till 80% i natt inför arbetsveckan. 

Laddningen i detalj: Jag laddade alltså inte till mer än 80% hemma innan avfärd för att efter 10 mil (på Superchargern i Ulricehamn) ladda på upp till 75% igen medan jag köpte en kopp kaffe. Från den state-of-charge (SoC) på 50% (som jag kommit ner till) upp till 75% igen tog det ca 20 minuter eftersom jag laddade i den långsammare zonen vid 50% SoC och uppåt. Jag fick då bara ca 50 kW genomsnittlig laddeffekt. Sen åkte jag resterande 10 mil tur och retur (totalt 20 mil alltså) och stannade åter på Superchargern på hemvägen, denna gång med en SoC på 23%. Nu laddade jag återigen 20 minuter, men eftersom jag laddade vid den lägre och snabbare laddgraden fick jag nu över 100 kW i början av laddningen, vilket sen sakta sjönk allteftersom laddningsnivån ökade. Genomsnittlig laddnivå under mina 20 minuters kaffepaus denna gång blev 80 kW, vilket innebar att jag fick på 38% under samma tid som jag förra gången endast fick på 25%. Jag fortsatte alltså hemfärden med en SoC på 61%. Vid hemkomst hade jag en SoC på 35%. jag gillar att alltid ha ca 30% i batteriet när jag börjar ladda hemma då det är snällt mot batteriet och jag har drygt 10 mil i bilen ifall jag behöver åka någonstans akut.

Min Tesla är lite äldre (från 2015) så faktum är att den motsvarar ganska väl kapacitet och laddtider för lite modernare mindre bilar med 50 kW-batteri och 100 kW-snabbladdning. Jag har något snabbare laddning och större batteri, men detta kompenseras av att de nya småbilarna har lägre förbrukning. Samma strategi som jag använde för att köra 40 mil under dagen kan alltså användas för t.ex. Peugeot e208, och id.3 med mellanbatteriet (1st edition som kommer 2020). Däremot är nya Teslor rejält snabbare på laddning än min (bättre kylning av batteriet), så samma stopptider skulle möjliggjort att åka hemifrån med t.ex. 60% och komma hem med ca 60%, alternativt stanna endast 10 minuter vardera väg.

Detta exemplifierar också varför jag tycker det är dåligt när snabbladdningsaktörer tar betalt per laddsession, eftersom det hade gjort det extremt oekonomiskt att köra den typen av snabbladdnings-hoppning som jag gjorde här, där man bara laddar precis det man behöver för att göra laddtiden så kort som möjligt (och snabbt lämnar plats åt nästa i behov av snabbladdning). Jag kommer snart prata mer tekniska detaljer om snabbladdning, men kan nämna att E.ON och Ionity har använt sig av sessionsbetalningsmodellen fram tills nu. E.ON. är på gång att överge den i dagarna så endast Ionity håller kvar vid den modellen. Nu har jag gratis livstids Supercharging på min Tesla så jag betalar inget och kan därför ladda exakt så mycket jag tycker är optimalt utan att tänka på det ekonomiska.

Den nya normen i en elektrifierad värld är inte att fylla upp till 100 mils körning och köra tills reserven börjar lysa och prostatan protestera. Man tänker lite annorlunda och anpassar laddning därefter. Det blir lite fler stopp och lite oftare, men det kommer ge upphov till ett bra fenomen; kundunderlaget för den lönsamma delen av att driva en bensinmack ökar. Det är mat, kaffe, mm., mackarna tjänar pengar på. Ett vanligt kort mackbesök känns ju som ett rån eftersom du står där 1000 kr fattigare med dieselkladdiga händer och vill fly brottsplatsen. Nu sätter du i laddaren och har pengar över att lägga på mat av högre kvalitet medan du laddar. Bilen berättar i mobilen när den är redo att åka vidare.

Vi kommer få stora laddparkeringar med food-courts istället. Ett mycket trevligare stopp än att äta en gammal korv med dieselkladdiga händer. Fenomenet kan redan skymtas här i Ulricehamn där Cirkle-K bredvid Superchargern mer liknar en restaurang än en mack, med en stor meny och bekväma fåtöljer.