Det är fortfarande ganska komplicerat att ladda en elbil om man inte har en Tesla och kan använda deras Superchargers. Det finns ett flertal alternativ att välja på; InCharge, Fortum Charge and Drive, Eon Drive, Grön Kontakt, Bee (för en tid sedan Clever) och Ionity är många av de laddningssystem som finns i Sverige. Det blir dessutom häpnadsväckande förvirrat mot bakgrund av att de fortsätter att köra med olika betalningstekniker och debiteringar. Ibland kostar det per kWh, ibland per minut och i vissa fall tas en fast kostnad per laddtillfälle ut.

Båda sätten att ta betalt har sina för- och nackdelar. Minutpriset gör att elbilsägarna inte blockerar laddarna i onödan. Å andra sidan blir laddning på vintern dyrare eftersom kalla batterier tar längre tid att ladda och har du en bil som inte tar emot lika höga strömstyrkor blir din el dyrare. Bilen kommunicerar med laddaren och talar om hur stor strömstyrka den klarar av. Med kWh-pris är det mer rättframt: du betalar för elen du laddar, ungefär som på en bensinmack där du betalar per liter bränsle.

Om vi börjar med Tesla, så tar de betalt per kWh, ca 2,5 kr/kWh. Är det en Supercharger i tätort under tider då det är mycket folk som laddar, sänker bilen automatiskt målprocenten till 80% sedan en uppdatering av mjukvaran nyligen. Detta går dock att höja manuellt igen till högre slutladdningsgrad, men som jag sagt tidigare, det är bara dumt att sitta och vänta vid en Supercharger efter man nått 80%. Jag laddar aldrig högre på snabbladdare. 

Teslas Supercharger vid Cirkle K i Ulricehamn

Tesla tar också ut en trängselavgift på 4,4 kr/minut om man låter bilen sitta kvar för länge efter avslutad laddning om Superchargerna har mer än 50% beläggning. Endast Teslor kan ju ladda där och man registrerar ett kreditkort i appen när man gör sin Tesla Supercharger-enabled och betalning sker automatiskt. Laddaren känner av vilken bil det är som laddar själv så det är bara att svänga in och stoppa i laddaren. Överlag tycket jag att lösningen att ta betalt per kWh är det mest logiska. Kombinerar man det med trängselavgift för att stå kvar vid färdigladdat och att den själv sänker målladdningsgraden har man en väldigt bra metod för att hålla laddare fria så mycket som möjligt.

De som har en fast kostnad per laddtillfälle är, för närvarande, Eon och Ionity. Det gäller dock bara för Eon om man betalar med kort, annars kostar det per kWh förvirrande nog. I dagsläget är priset när man betalar med kort direkt i laddaren 50 kronor per laddning hos Eon, men snart kommer samma rörliga pris att gälla för all snabbladdning med kreditkort. Man kan också betala med kort via deras webbsida enligt Eons hemsida. Med kreditkort via webbsida kostar det 4,95 kr/kWh Vidare står det på hemsidan att du kan beställa ett laddkort innan 31 oktober 2019 och få 2,5 kr/kWh istället för det ordinarie priset som är 4,5 kr/kWh, vilket är extremt mycket dyrare än 50 kr/laddtillfälle. Som sagt, mycket förvirrat.

Eons snabbladdare. Bild tagen från EONs hemsida

Ionity tar 80 kronor per laddtillfälle, men har flaggat för att detta är under introduktionen och annan prissättning kan komma senare. Man kan betala med blipp-färdigt bankkort eller RFID-bricka som man då skaffar i förväg.

They (the customers) have to pay 8 euros flat for one charge as an intermediate cost. When the time is right, we may introduce a separate pricing scheme.

Michael Hajesch – Ionity’s Managing Director via Automotive News Europe

Det är enligt min åsikt för billigt att bara ta 80 kronor, Teslaägare med stora batterier kan då ladda för 1 kr/kWh hos Ionity och ta upp massor av tid eftersom prissättningen uppmuntrar till att man stannar kvar på laddaren tills de långsamma sista procenten uppnåtts. Det ändras nog inom en väldigt snar framtid tror jag till kWh-pris, det är det enda logiska.

Bee använder RFID-laddbricka och har kontantkort och olika abonnemang där det är viktigt att räkna på hur mycket man faktiskt laddar per månad. Dessa kräver att man laddar mycket. För att komma under 3 kr/kWh med Bees abonnemang för 399 kr/mån måste man ladda mer än 133 kWh i månaden. Vill man nå ner till det priset med det billigare abonnemanget krävs det att man laddar 198 kWh per månad. Bees kontantkort går att köpa i butik och är då laddat med 20 kWh för 150 kr, men man får 10 kWh extra om man registrerar kortet hos Bee. Utan registrering blir det 7,5 kr/kWh, svindyrt alltså. Köpt via, eller registrerat hos, Bee ligger priset på mer sansade 5 kr/kWh. Men fortfarande väldigt dyrt.

Bees laddare. Bild tagen från industritorget.se

Fortum Charge & Drive använder sig av en RFID-bricka samt app som finns i App Store och Google Play för att hitta laddpunkter, starta laddningen samt betala för laddningen. Genom samma app, kan du även se din laddhistorik, samt beställa en RFID-bricka för att verifiera dig vid laddplatsen.

På InCharge kostar det normalt 2,5 kr/kWh och när du laddar med laddkort eller RFID-bricka betalar du i efterhand via faktura eller e-faktura. Om du registrerar ditt betalkort i InCharge-appen och använder appen för att starta och avsluta laddning så dras pengarna direkt.

InCharges laddare på Backaplan i Göteborg. Bild från uppladdning.nu

Grön kontakt har en kombinerad minut och kWh-taxa i Norge och man kan väl förvänta sig en liknande lösning i Sverige. Svenska priser verkar dock inte vara fastställda än, men de verkar vara åt det dyrare hållet i Norge. Grön Kontakt använder sig av RFID-brickor som man får beställa i förväg och man kan få månadens laddningar på en samlad faktura.

Grön Kontakts laddare. Bild från Statkraft.se

Vill man spara pengar kan man ladda gratis 50 kW-snabbladdare på Lidl. Under 2019 öppnar lågpriskedjan Lidl fem nya butiker med stationer för gratis snabbladdning. Vid varje butik byggs två laddstationer där fyra bilar kan ladda samtidigt, meddelar företaget. De nya butikerna med snabbladdarna är belägna i Karlskoga, Norrköping, Sollentuna, Halmstad och Järfälla Barkarby.

Omslagsbild från den norska elbils-Youtubern Björn Nylands Facebook-sida.