Apropå räckviddsångest så existerar detta knappt om man bara har haft råd att köpa en bra elbil väl anpassad för sina behov. Skulle dock oturen vara framme och du glömt ladda någon natt och måste köra långt och planerat riktigt dåligt kanske du finner dig själv köra på ”elektronerna” med nära 0% i SoC (state of charge). Här följer några tips som har med låg laddningsnivå att göra.

  • Appen PlugShare är bra och populär bland elbilsägare, den identifierar snabbt laddmöjligheter i närheten, i många fall gratisladdning. Se här för instruktioner hur man använder appen.
  • Räkna med att nödladdning på gratisladdare som du hittar i appen med placering i parkeringsgarage etc. kan vara 3,7 kW (16A enfas) även om den är utrustad med Typ2-uttag. För Schukouttag (se laddskola del 1) är det som regel aldrig mer än 13A, vilket ger 3kW. Det tar ganska lång tid att nå en tillräckligt hög laddningsnivå för en längre resa. Målsättningen är snarare att ladda på tillräckligt för att ta dig till nästa snabbladdare.
  • En bra elbil klarar att gå till 0 km. Bilen börjar stänga ner AC och andra funktioner när du börjar gå riktigt långt ner i SoC. När du når 0% är även hastigheten begränsad tills bilen stannar. Jag har varit nere på 1km angiven räckvidd kvar och på forum har många kört upp till -1 mil. Räkna dock inte alltid med detta utan lämna för dina nervers skull ett par mil. Är det riktigt kallt ute kan nämligen batteriet dränera sig medan du stannar och funderar på var du skall ladda eftersom det svalnar och tappar lite tillgänglig effekt och måste börja värma upp sig när du ska åka.
  • Ladda alltid som regel när du har möjlighet (det blir så automatiskt ändå). Ser du en gratis laddbox eller gediget eluttag nära en parkering blir du direkt upprymd 😂. Genom att fylla på rutinmässigt (framförallt övernatt) när du har chansen uppstår mycket sällan behov av nödladdning eller ens snabbladdning heller för den delen.
  • Bilen går oftast att bogsera, kolla i instruktionsboken för varje modell. Stannar driften funkar nämligen fortfarande omborddatorn ett bra tag eftersom den drivs av 12V-batteriet (som i sin tur laddas från 400V-batteriet i en Tesla). Bilen (i alla fall Tesla) går då att sätta i ”tow-mode” som kopplar ur all drift och du kommer att kunna bogsera normalt med medföljande ögla till närmaste laddare. De flesta assistansförsäkringar täcker också batteritorsk och bärgning till närmaste snabbladdare. Teslas road assistance är gratis för Teslaägare för alla stopp UTOM för batteritorsk, så litar man inte på sig själv är det bäst att kolla vad som ingår i sin bilförsäkring och komplettera vid behov.