Näste gamle stöt ut att riskera sitt företags framtid är Takahiro Hachigo, CEO för Honda Motors.

I believe hybrid vehicles will play a critical role. The objective is not electrification, per se, but improving fuel efficiency. And we believe hybrid vehicles are the way to abide by different environmental regulations.

Takahiro Hachigo – CEO för Honda Motors via Automotive News Europe

Takahiro öppnar med att han tycker att bränsleekonomin är det ultimata målet (endast för att möta lagkrav) och eldriften bara en väg till det målet. Han kör med allra största sannolikhet inte på el själv eftersom Hondas enda rena elbil, Honda e, först nu är på gång (och har ca 20 mils räckvidd vid sommarväder). Hade han kört t.ex. en plug-inhybrid själv hade han upptäckt det alla andra upptäcker ganska fort, nämligen att man gör allt man kan för att köra tyst och billigt på ren el och försöker undvika att dra igång förbränningsmotorn. Förbränningsmotorn kan således inte vara en del av det slutliga målet.


Den futuristiska instrumentpanelen i kommande Honda e med tre skärmar. Bild: Honda

På frågan om vad han anser om rena elbilar på direkt fråga från Automotive News reporter svarar Takahiro på ett sätt som säger en del om vilka svårigheter Honda snart kan befinna sig i:

Are there really customers who truly want them? I’m not so sure because there are lots of issues regarding infrastructure and hardware. I do not believe there will be a dramatic increase in demand for battery vehicles, and I believe this situation is true globally. There are different regulations in different countries, and we have to abide by them. So it’s a must to continue r&d. But I don’t believe it will become mainstream anytime soon.

Takahiro Hachigo – CEO för Honda Motors via Automotive News Europe

Takahiros misstag här är att han fortfarande tror att elbilar är på frammarsch på grund av att lagkrav tvingar bilfabrikanter att tillverka dem (i likhet med FCAs Sergio Marchionne). Båda citaten jag tagit med från intervjun pratar om att tvingas följa lagkrav. Det må vara bevekelsegrunden för tillverkningen av elbilar hos vissa företag, men det är definitivt inte därför folk köper dem. Tesla skulle helt enkelt inte toppa bilförsäljningen i Norge och Holland för att Tesla är tvingade att bygga elbilar av myndigheterna, det faller på sin egen orimlighet.

Det som Takahiros resonemang slutligen faller på är att den ultimata bränsleekonomin, som han hävdar är eftersträvansvärd, de facto är noll liter/mil och när man strävar mot det målet slutar det faktiskt med att man finner sig sittandes i en elbil.