Dags att återigen vända blicken mot Norge, vi är många som älskar att (över)analysera skeendena i Norge just nu på bilmarknaden.
Idag publicerades en artikel på document.no som proklamerade: ”Festen er over: Elbil-markedet kollapser”, inte bara lite skadeglatt. Document.no är enligt de själva en viktig alternativ media i Norge så man kan förutsätta att en fossil ekonomi är något deras läsarkrets ser som något mycket positivt. Jag har i en tidigare analys påpekat att minskningen av rena elbilar under september till stor del berodde på Teslas cykliska leveranser, men faktum är att det nu är en trend med nedåtgående BEV-försäljning (BEV = Battery Electric Vehicle) efter tre svaga försäljningsmånader i rad. Däremot går PHEV-försäljningen upp och totalt sett går plug-in försäljningen upp 10% och landar på 56% av totala antalet registrerade fordon i Norge 2019. Det totala antalet registrerade fordon går ner något från 148000 fordon till lite drygt 142000 fordon.

Det är ju såklart möjligt att den norska marknaden har börjat bli mättad då ”early adopters” och en del av ”early majority” köpt elbilar redan (se ”Elbilars andrahandsvärde”). När man börjar närma sig ”late majority” så krävs det att samhället har förändrats så mycket och de nya produkterna blivit så överlägsna att man helt enkelt inte har något val längre, utan måste hänga på. Mycket positivt kan man säga om elbilar, men där är vi definitivt inte än om man ser till prislapp, räckvidd och laddnätverk.
En trolig bidragande orsak är också att tillverkarna håller tillbaka leveranser mot slutet av året för att klara de nya hårdare utsläppsdirektiven från EU, som bygger på att utsläppen ska bli mindre för varje år. Norge är ju inte med i EU, men de kanske drabbas ändå. Vi har ju sett bevis på detta med Kior (eNiro) som stått i hamnen i månader för att sedan plötsligt vara redo för leverans efter årskiftet. Liknande plötslig leverans efter årskiftet har jag även hört från Zoe-köpare på forum. Den nedgång på 98% som Renault Zoe upplevde i december 2019 jämfört med föregående år, kan helt enkelt inte förklaras på något annat sätt. Registreringssiffror från januari 2020 kommer snart att klargöra den saken eftersom vi då borde se en mycket kraftig reboundeffekt för bl.a. Zoe.
Nu tror jag personligen inte att detta ovan är hela förklaringen utan vad jag tror händer just nu är ett fenomen som kallas Osborne-effekten. Osborne-effekten är ett socialt fenomen där kunder avbryter eller skjuter upp beställningar på den nuvarande föråldrade produkten som en (o)väntad konsekvens av att företaget tillkännager en framtida produkt för tidigt. Denna Osborne-effekt kan också ses i en vidare mening. Det kan hända en hel bransch när kunderna tror att en ny generation av överlägsna produkter är precis runt hörnet. Fenomenet fick sitt namn av en persondatortillverkare i början av 1980-talet som lovade nya bättre produkter inom snar framtid trots att dessa bara var på prototypsstadiet och de knappt börjat sälja sin Osborne 1. Företaget gick i konkurs p.g.a. likviditetsbrist när ingen köpte Osborne 1 utan väntade på de kommande modellerna istället.
Det bästa exemplet från statistiken ovan är i så fall Volkswagen Golf där försäljningen halverats i december. Tyvärr är e-Golf och fossil-Golf ihopbakade i statistiken ovan, men det är ingen långsökt gissning att den kundkategorin som köpte e-Golf tidigare nu istället inväntar id3. Det är i så fall ett praktexempel på Osborne-effekten, Volkswagen har ju mer eller mindre själva sagt att e-Golf är förlegad och en helt ny era inom personbilismen börjar i och med id3. Det ska mycket till för att en VW- och elbilsälskare ska springa iväg och köpa en e-Golf då. I den vidare meningen innefattar det även Nissan Leaf och Renault Zoe, som båda ser kraftiga nergångar; 98% nedgång i december för Zoe jämfört med december 2018 och 57% nedgång för Nissan Leaf. Båda är något föråldrade plattformar med luftkylning, långsam snabbladdning och begränsad räckvidd.
Faktum är att det behöver ju inte ens vara sant för att Osborne-effekten ska slå igenom. Nästan hela marknaden signalerar ju att full elektrifiering är ”runt hörnet”. VW lovar att ha 27 nya elektriska modeller år 2022 och planerar att ha alla 300+ modeller ”elektrifierade” år 2025. Volvo har ju pratat om full elektrifiering på alla nya modeller från 2019 (fast de inte sålt en enda ren elbil än) och Daimler har pratat om att styra om resurser till elektrifiering. Allt för att folk ska vänta på deras kommande modeller (som oftast ska komma om ”två år”). Resultatet blir att många människor tror att elektrifieringen har kommit längre än den faktiskt gjort och inte längre nöjer sig med gårdagens produkter, de vill ha det där fantastiska alla lovar och pratar om. De som drabbas hårdast är de lite äldre plattformarna såsom Zoe och Leaf.
Vi får i alla fall se under 2020 vad som är den riktiga förklaringen, redan i januari om det är EU-reglerna som bromsat leveranserna, och i senare halvan av året om det är Osborne-effekten när id3 och e208 mfl. börjar levereras. Ett spännande år ska det bli i alla fall och en sak är jag trots allt säker på oavsett var i processen vi befinner oss; framtiden är elektrisk.
Omslagsbild: Bilby